Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα, με την οποία ζητά να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές πριν την έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.

«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες αναμονές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών οι οποίες έχουν αυξηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, ιατρών και πολιτείας» εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει την αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες προκειμένου οι καρκινοπαθείς να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

Απαρχαιωμένος εξοπλισμός

Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα και τις κενές θέσεις ακτινοθεραπευτών στις δημόσιες δομές υγείας, το Ποτάμι έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας. Μάλιστα, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ακυρωθεί η προσφορά των 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα Δημόσια Νοσοκομεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς βασική προϋπόθεση είναι η πρόσληψη προσωπικού έως τις 30 Ιουνίου.