Η Διεθνής Αμνηστία πήρε θέση στην πρόσφατη απόφαση του Μ.Ομπάμα για μετατροπή της ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ απαιτώντας να γίνει «έρευνα στις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν και άμεση προστασία στους πληροφοριοδότες». Η Τσέλσι Μάνινγκ «εκτέθηκε σε σοβαρές κακοποιήσεις και με αποτέλεσμα την παραβίαση και των δικών της ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για χρόνια», δήλωσε η Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ.
 
«Αντί να τιμωρούν τον αγγελιοφόρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι είναι σημαντική η διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύπτονται από τις διαρροές και να φέρει όλους όσοι είναι ύποπτοι ποινικής ευθύνης στη δικαιοσύνη, σε δίκαιες δίκες», δήλωσε η Erika Γκεβάρα -Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.
 
H Manning δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αποδείξεις ότι είχε ενεργήσει προς το δημόσιο συμφέρον, μαζί με άλλα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή της δίκης, προφυλακίστηκε για 11 μήνες, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, θεωρείται σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, ενώ επιπλέον τέθηκε σε απομόνωση μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ συνεχίζε να εκτίει την ποινή της. Επιπλέον, η Manning, η οποία ξεκίνησε την αλλαγή του φύλου της μετά την καταδίκη της, έχει αρνηθεί απαραίτητη και κατάλληλη θεραπεία που σχετίζεται με την ταυτότητα του φύλου της, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την εξουσία του τις εναπομείνασες μέρες για να απονείμει Προεδρική Χάρη στον πληροφοριοδότη Edward Snowden.
 
Η 35 ετών καταδίκη της Manning ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν επιβληθεί «σε μέλη του στρατού για κατηγορίες όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός και τα εγκλήματα πολέμου, καθώς και τυχόν άλλων που είχαν καταδικαστεί για διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς το κοινό», αναφέρει σε ανακοίνωση της.