Σε κάθειρξη 5 ετών και 8 μηνών καταδικάστηκε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Λουτζέιν αλ Χαδλούλ από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, σε μια δίκη που επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Η 31χρονη Χαδλούλ κατηγορείται πως επεδίωκε αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και για πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, ενώ κρατείται ήδη από τον Μάιο του 2018 μετά τη σύλληψή της μαζί με τουλάχιστον 12 άλλες ακτιβίστριες για τα γυναικεία δικαιώματα. Η κράτηση τους, μάλιστα, χρονολογείται λίγο πριν την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, κάτι για το οποίο αγωνίζονταν για καιρό πολλοί ακτιβιστές, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίες συνοδεύτηκαν από καταστολή των διαφωνούντων.

Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ σημείωσαν πως η γυναίκα είχε υποστεί βασανισμό κατά την έως τώρα παραμονή της στη φυλακή. Όπως κατέθεσαν, η 31χρονη είχε στερηθεί κάθε επαφή με τους οικείους της για 3 μήνες, ενώ υπεβλήθη επανειλημμένα σε ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις και σεξουαλική κακοποίηση, με το δικαστήριο να απορρίπτει τα εν λόγω γεγονότα.

Μάλιστα, κατήγγειλαν πως είχε δεχθεί προσφορά, για να επανακτήσει την ελευθερία της, με αντάλλαγμα την σιωπή της απέναντι με όσα βίωσε κατά την κράτηση της. Ωστόσο, το εν λόγω δικαστήριο, το οποίο είναι ειδικευμένο σε αντιτρομοκρατικές υποθέσεις, την έκρινε ένοχη για «διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία», όπως διευκρινίζει εκπρόσωπος της Αραβικής εφημερίδας Sabq, ο οποίος παρίσταται στο ακροατήριο.

Φωνές από όλο τον κόσμο για άμεση απελευθέρωση

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά πολλών οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλοντας πως στη δίκη της 31χρονης ακτιβίστριας δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ήδη από τον Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε καταδικάσει την μεταβίβαση της υπόθεσής της στο ειδικό δικαστήριο για την τρομοκρατία τονίζοντας πως η κίνηση αυτή εξέθεσε «τη βιαιότητα και την υποκρισία» των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες που της προσάπτονται ψευδείς, ενώ μαζί με σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Mary Lawlor χαρακτήρισε ενοχλητική την ποινή τονίζοντας πως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί τρομοκρατία.

Η Γαλλία, μάλιστα, αιτήθηκε την άμεση απελευθέρωση της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει πως «όπως έχουμε ήδη πει δημοσίως και κατ’ επανάληψη, ελπίζουμε στη γρήγορη απελευθέρωση της κυρίας Λουτζέιν αλ Χαδλούλ».