Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται μετανάστες, οι οποίοι είτε πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, είτε είναι ναρκομανείς, είτε οι συνθήκες διαβίωσής τους δεν πληρούν στοιχειώδη υγειονομικά στάνταρτ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μετανάστες θα κρατούνται για τις υποχρεωτικές εξετάσεις και την περίθαλψη λοιμωδών νοσημάτων. Παράλληλα οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την μετατροπή 30 πρώην στρατοπέδων σε χώρους υποδοχής μεταναστών, χωρίς όμως να αναφέρεται ο τόπος χωροθέτησής τους.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DAPD, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητικά» τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. 

 

Περισσότεροι έλεγχοι εντός Σέγκεν;

Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post (Ράινισε Ποστ) του Ντίσελντορφ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίντριχ αναφέρθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, τασσόμενος υπέρ περισσότερων ελέγχων στο χώρο του Σέγκεν.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Τα ανοιχτά σύνορα σημαίνουν πολλά για το αίσθημα του εμείς στην Ευρώπη, διότι σημαίνουν ελευθερία και ότι οι λαοί έρχονται πιο πιο κοντά. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν δίνουμε πια βάρος στην ασφάλεια. Όταν χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα σύνορά τους, τότε εμείς θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ελέγχους εντός του Σέγκεν».

Κατά την άποψη του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού τα ανοιχτά ευρωπαϊκά σύνορα δεν θα πρέπει να είναι η πύλη από την οποία περνούν μεταναστευτικά κύματα. Στο ζήτημα αυτό ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών συμφωνεί απόλυτα με τον Γάλλο ομόλογό του Κλοντ Γκεάν, ο οποίος ζητά την προσαρμογή της συνθήκης Σέγκεν στα νέα δεδομένα».