Το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής Digital Native ήταν αφιερωμένο στο ζήτημα της ψηφιακής κατασκευής [digital fabrication]. Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε τον Μανώλη από το Ludd makerspace, ένα εργαστήριο για τον ανοιχτό σχεδιασμό και την κατασκευή στην Αθήνα, και τον Αλέκο από τους Tzoumakers [fb group], ένα κοινοτικό εργαστήριο στο Καλέντζι που κατασκευάζει εργαλεία με σκοπό να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε κατά την διάρκεια της εκπομπής, μιλήσαμε μεταξύ άλλων: για την λογική της ψηφιακής κατασκευής και την κοινωνική διάσταση που προϋποθέτει, για την φιλοσοφία του “Σχεδιάζω παγκόσμια, κατασκευάζω τοπικά” [design global manufacture local], για το ζήτημα της τεχνολογικής αυτάρκειας μέσα από την παρουσίαση παραδειγμάτων όπως μια πρότυπη υποδομή για την υποστήριξη δράσεων στο δημόσιο χώρο [Clouds for Commons] αλλά και καινοτόμα εργαλεία για αγροτικές εργασίες [λίστα εργαλείων Tzoumakers].

Ειδική αναφορά έγινε στο πώς η ψηφιακή κατασκευή μπορεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες “κοινών” και δίκτυα αλληλεγγύης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ανοιχτό Δίκτυο Makers, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας με σκοπό να παρέχει εξοπλισμό ατομικής προστασίας σε νοσηλευτικό προσωπικό μονάδων υγείας της περιφέρειας [απολογιστικός χάρτης].

Σχετικοί σύνδεσμοι: