Στις 24 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό των αστυνομικών που πρωτόδικα καταδικάστηκαν για τον άγριο ξυλοδαρμό ενός ανθρώπου ψυχικά πάσχοντα, με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του που του προκάλεσε αναπηρία σε ποσοστό άνω του 85%.

Με αφορμή το παραπάνω, η Πρωτοβουλία Για Ένα Πολύμορφο Κίνημα Στην Ψυχική Υγεία απευθύνει έκκληση στον κόσμο να σταθεί δίπλα και να στηρίξει τον Χρήστο Χρονόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι μία ακόμα απόδειξη της δυσκολίας της Πολιτείας να αναλάβει την ευθύνη για τα πεπραγμένα αστυνομικών σε βάρος πολιτών, ακόμα και μετά από καταδίκη της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτει η εξέλιξη του ψυχικά πάσχοντα Χρήστου Χρονόπουλου, ο οποίος βασανίστηκε πριν από 14 χρόνια από δύο αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%.

Έξι χρόνια μετά την καταδίκη των δύο αστυνομικών που πρωταγωνίστησαν στον βασανισμό του, τον Οκτώβριο του 2020 κρινόταν η έφεση των καταδικασθέντων, με το δικαστήριο να δίνει ακόμα μία αναβολή, για τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2021.

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας:

«14 χρόνια έχουν περάσει από την κακοποίηση και το βασανισμό του ψυχικά πάσχοντα Χρήστου Χρονόπουλου.

14 χρόνια από τότε που οι αστυνομικοί του Α.Τ. Καλλιθέας συλλαμβάνουν και τραυματίζουν σοβαρά τον Χρήστο με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αναπηρία σε ποσοστό άνω του 85%.

14 χρόνια και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο εφετείο. Παρά την καταδίκη των δύο αστυνομικών το 2015 σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή για «βαριά σωματική βλάβη» και «βασανισμό κατά την κράτηση», άσκησαν έφεση, η
οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμα. Στην ίδια δίκη, οι άλλοι δύο αστυνομικοί απαλλάσσονται λόγω παραγραφής, καθώς η κατηγορία γι΄ αυτούς μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

14 χρόνια από αναβολή σε αναβολή, 14 χρόνια χωρίς ο Χρήστος να έχει δικαιωθεί.

Η ιστορία του Χρήστου Χρονόπουλου είναι μία από τις καθημερινές ιστορίες καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων ατόμων, είναι μία απ΄τις χιλιάδες ιστορίες κακοποίησης τους από τα πρόσωπα εξουσίας και την αστυνομία, που αναλαμβάνει επίσης την εκτέλεση των εισαγγελικών εντολών για ακούσια νοσηλεία.

Για αυτό, μας αφορά όλες/α/ους, είτε ανήκουμε στο χώρο της “ψυχικής υγείας”, είτε όχι.

14 χρόνια μετά, στις 24/2/21, εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση του Χρήστου Χρονόπουλου.

Εμείς δε θα στρέψουμε το βλέμμα, δε θα αδιαφορήσουμε, δε θα σωπάσουμε. Καλούμε όλες/α/ους να σταθούμε στην πλευρά του Χρήστου.

Απαιτούμε την καταδίκη των μπάτσων βασανιστών του!

Άμεση δικαίωση του Χρήστου Χρονόπουλου, καμία περαιτέρω αναβολή, καμία απαλλαγή!

Και όπως μας είπε κάποτε ο ίδιος ο Χρήστος: “Να ξέρεις, αν σου πούνε ότι τους πείραξα, μην τους πιστέψεις”»

Η υπόθεση

Οι αστυνομικοί που τον Μάιο του 2007 συνέλαβαν και βασάνισαν, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, έναν ψυχικά πάσχοντα στο Α.Τ. Καλλιθέας μπορεί να έχουν καταδικαστεί από το 2015, όμως ο Χρήστος Χρονόπουλος παραμένει καταδικασμένος από την ελληνική Δικαιοσύνη να ζει και να ξαναζεί τις εφιαλτικές αυτές στιγμές, που μεταξύ άλλων, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%, παρότι μέχρι τότε δεν είχε καμία σωματική βλάβη.

Το περιστατικό συνέβη πριν από 13 χρόνια, και για να φτάσει στη Δικαιοσύνη και να δικαιωθεί το θύμα χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια, αλλά και σειρά μεθοδεύσεων των δικαστικών αρχών για την απαλλαγή των αστυνομικών, με επιχείρημα πως ο ψυχικά νοσούντας Χρ. Χρονόπουλος αυτοτραυματίστηκε. Το ίδιο είχαν υποστηρίξει και οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν πει πως ο προσαχθέντας τραυμάτισε το κεφάλι του χτυπώντας το πάνω στον πάγκο του μπαρ αντιστεκόμενος της προσαγωγής του.

Ωστόσο οι ασάφειες και οι αντιφάσεις που περιέρχονταν στην έρευνα, οι προτάσεις των εισαγγελέων αλλά και οι πιέσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Μαντά, οδήγησαν την υπόθεση στην αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος και στην απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει τη δικογραφία στο Συμβούλιο Εφετών. Ο ισχυρισμός των αστυνομικών αλλά και των απαλλακτικών βουλευμάτων που κάνουν λόγο για αυτοτραυματισμό του Χρονόπουλου, προσκρούει στην αντίφαση ότι στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων στις 23 Μαΐου δεν έχει γίνει ουδεμία αναφορά περί χτυπήματος ή αντίστασης στη προσαγωγή. Το μόνο που καταγράφεται είναι ότι ο Χρ. Χρονόπουλος βρισκόταν υπό την επήρεια «ουσιών και μέθης».

Πρώτη φορά γίνεται λόγος για χτύπημα με συμπληρωματική εγγραφή 6 μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, όταν η υπόθεση είχε ήδη πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Ακόμα όμως και ο ισχυρισμός περί μέθης ή λήψης ουσιών καταρριπτόταν από τον τραυματιοφορέα του ΕΚΑΒ ο οποίος και παρέλαβε από το Α.Τ. Καλλιθέας τον Χρ. Χρονόπουλο. Ο τραυματιοφορέας είχε εξετάσει εξωτερικά τον παθόντα για πιθανά τρυπήματα και την αναπνοή του για αλκοόλ αλλά δεν είχε παρατηρήσει το παραμικρό.

Τελικά, το 2015 το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο καταδίκασε σε οκτώ χρόνια κάθειρξης με αναστολή και χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών τους αστυνομικούς Αριστείδη Κόκκινο και Νίκο Σουτόγλου για τον άγριο ξυλοδαρμό του Χρήστου Χρονόπουλου. Στην ίδια δίκη δικάστηκαν και οι Ξενοφών Ντόντος και Αναστάσιος Βαρκάδος, για τους οποίους όμως το δικαστήριο έκρινε ότι υπέπεσαν σε πλημμελήματα, που στο μεταξύ είχαν παραγραφεί.

Συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον Χρ. Χρονόπουλο 13 χρόνια μετά τον βασανισμό του από αστυνομικούς που τον άφησαν ανάπηρο