Στις 27 Αυγούστου του 2018, πολίτες του Βόλου, μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου προκειμένου να πάρουν το λόγο σε συζήτηση για την εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου). Πρακτικά η δημοτική αρχή Μπέου είχε επιχειρήσει να βάλει λουκέτο στη ΔΕΥΑΜΒ με διαδικασίες fast-track, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών, η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών NO BURN και η Λαϊκή Συνέλευση Σταγιατών.

Ακόμα προσθέτουν πως στην ίδια γραμμή «η δημοτική αρχή είχε επιδιώξει να παραχωρήσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτική εταιρία στις αρχές του 2017 κάτι που είχε προκαλέσει μαζικές και δυναμικές κινηματικές αντιδράσεις.

Έτσι λοιπόν στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Αυγούστου του 2018, «σε έκτακτη συνεδρίαση και πρωινή και εργάσιμη ώρα, η Δημοτική Αρχή Βόλου αρνήθηκε στους πολίτες το δημοκρατικό δικαίωμα του λόγου για το μέλλον του νερού. Επιστράτευσε μάλιστα ακόμη και “φουσκωτούς” για να επιβάλλει την πολιτική της», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες.

Πράγματι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» από εκείνη την ημέρα, το κλίμα από νωρίς ήταν τεταμένο, καθώς εκτός του δημαρχείου Βόλου βρίσκονταν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες μετά την ένταση εντός του δημοτικού Συμβουλίου, έκαναν την εμφάνισή τους, προκειμένου να απομακρύνουν πολίτες οι οποίοι και κατήγγειλαν μαζί με δημοτικούς συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης την παρουσία «μπράβων» εντός της συνεδρίασης.

Όταν οι πολίτες κινήθηκαν προς την έδρα ώστε να λάβουν το λόγο, οι καταγγελλόμενοι ως μπράβοι κινήθηκαν εναντίον τους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή και διακοπή του δημοτικού συμβουλίου διακόπηκε. Ο δήμος Βόλου σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε χαρακτήριζε τους πολίτες ως τραμπούκους και έκανε λόγο για «ενέργειες βίας και αλητείας».

Στις 4 Νοεμβρίου, μετά από μήνυση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και στελέχους της δημοτικής παράταξης Μπέου, Γ. Μουλά για υποτιθέμενη παρεμπόδιση της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου 9 πολίτες, αγωνιστές κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού πρόκειται να παραπεμφθούν για να δικαστούν.

Οι πρωτοβουλίες δηλώνουν «την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα στο καθαρό νερό στο Βόλο, στις Σταγιάτες του Πηλίου και οπουδήποτε αλλού και συμπληρώνουν: «Απαιτούμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των 9 αγωνιστών και καταγγέλλουμε την βιομηχανία μηνύσεων κατά αγωνιστών των τοπικών περιβαλλοντικών κινημάτων στο Βόλο – η παρούσα είναι μία μόνο από τις μηνύσεις που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή Μπέου ενάντια σε κινήματα, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που ασκούν κριτική».

Ολόκληρη η ανακοίνωση