Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, μετά τη νίκη της ΝΔ και την αυτοδυναμία υπάρχει το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για να προχωρήσει μία συνολική ανατροπή. Όπως ανέφερε, «η ΝΔ είναι η παράταξη που γύρισε τον ρου της ιστορίας στην Ελλάδα και η ΟΝΝΕΔ δείχνει ότι για την Ελλάδα υπάρχει μέλλον. Η ΝΔ επιβίωσε ακόμη και από τα μνημόνια γιατί έχει ρίζες στην κοινωνία, οι αξίες της γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και βάζει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κομματικό της συμφέρον».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «η ΝΔ είχε στο πέρασμα αυτών των ετών μία διαχρονική παθογένεια, ήταν η αδυναμία να πείσουμε ότι ήταν οι δικές μας ιδέες που μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο υπέρ των εργαζόμενων. Η πολιτική μας υπηρετεί τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας και έτσι θα στηρίξουμε τον άνθρωπο. Η αριστερά μιλά μόνο για αναδιανομή του πλούτου. Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής, τώρα που κερδίσαμε με αυτοδυναμία και το πολιτικό κλίμα είναι ευνοϊκό. Τώρα μπορούμε να περάσουμε τις φιλελεύθερες αξίες μας για να ανοίξουν δουλειές και να γυρίσουν πίσω τα νέα παιδιά. Κάναμε λάθη γιατί ανεχτήκαμε τον κρατισμό, την γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Τώρα, όμως είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους, ωστόσο αποφάσισε ότι δεν ισχύει η αναδρομικότητα για τα ποσά που έχουν χάσει οι συνταξιούχοι.

Διαβάστε περισσότερα: 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πέντε αποφάσεις του ΣτΕ περιορίζουν το δημοσιονομικό κόστος που θα είχε τυχόν αναγκαστική καταβολή των αναδρομικών από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ωστόσο στο βάθος του κυβερνητικού σχεδιασμού παραμένει η «νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για την επικουρική όσο και για την κύρια σύνταξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του ΣτΕ να μη γίνει αφορμή για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τον νόμο Κατρούγκαλου να αποδομείται, με την πρώην υπουργό Εργασίας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει πως οι επίμαχες αποφάσεις δεν θα πρέπει να γίνουν αφορμή για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», σημείωσε σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για τη σχετική νομοθεσία. Και προσέθεσε: «Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος».

Κατά τ΄ άλλα, η πρώην υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η απόφαση του ΣτΕ για την επικουρική ασφάλιση είναι «κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης από την παρούσα κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε ακόμα «εξαιρετικά προβληματική» την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης «που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων». «Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων. Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο», υπογράμμισε η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι με αφορμή τις επιμέρους κρίσεις η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις» κατέληξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.