Η δολοφονία του 18χρονου Ντύλαν Κρουζ, από τις δυνάμεις καταστολής, στις 23 Νοεμβρίου, έβγαλε τους Κολομβιανούς στους δρόμους, παραμονές Χριστουγέννων, για να απαιτήσουν Δικαιοσύνη, ένα μήνα ατιμωρησίας μετά.

Η δολοφονία διεπράχθη σε ημέρα γενικής απεργίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κολομβιανοί διαδήλωναν κατά της λιτότητας και της στάσης της κυβέρνησης Ντούκε στην τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες του FARC. Ο Ντύλαν Κρουζ ήταν άοπλος και έτρεχε να απομακρυνθεί από την αστυνομία, όταν τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται καθαρά, αλλά δεν έχουν καν εξεταστεί για να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, απαντώντας έμμεσα στη λαϊκή απαίτηση, λίγες ώρες μετά τις χριστουγεννιάτικες διαδηλώσεις, έπλεξε το εγκώμιο της δολοφονικής ειδικής αστυνομικής δύναμης, ESMAD, διότι «υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, την κινητικότητα, το δικαίωμα στη δουλειά και στην επιχειρηματικότητα, και εμπόδισαν τους βάνδαλους να διαταράξουν την δημόσια γαλήνη.»

Στις διαδηλώσεις της Κολομβίας έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματιστεί πάνω από χίλιοι. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ντούκε για τη δολοφονία του Ντύλαν Κρουζ, είναι ότι επρόκειτο για μια ατυχή στιγμή, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης βίαιων διαδηλωτών.