X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Δίκη Σαρκοζί για διαφθορά

Πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που πρόεδρος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κατηγορίες για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστικού και για διαφθορά.
Aris Oikonomou / SOOC
|

Ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που κάθεται στο σκαμνί είναι, από σήμερα Δευτέρα, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υπηρέτησε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012. Η δίκη του, για προσπάθεια δωροδοκίας δικαστικού και διαφθορά, γίνεται στο 32ο καρκουγιοδικείο του Παρισιού και θα διαρκέσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως τις 10 Δεκεμβρίου. Εάν καταδικαστεί, ο Νικόλα Σαρκοζί αντιμετωπίζει δεκαετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο, 65χρονος σήμερα, Νικολά Σαρκοζί προσπάθησε να δωροδοκήσει το δικαστικό λειτουργό και συγκατηγορούμενό του Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, 73 ετών σήμερα, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την πορεία εισαγγελικής έρευνας στα οικονομικά του κόμματος του. Μαζί τος διώκεται και ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερτσόγκ. 

Η παρουσία του Νικόλα Σαρκοζί στο έδρανο του κατηγορουμένου ήταν, ωστόσο, πολύ σύντομη σήμερα, καθώς ο συγκατηγορούμενος του δικαστής ασθενεί και οι δικηγόροι του ζήτησαν και έλαβαν αναβολή ως την Πέμπτη. 

Η δίκη είναι αποτέλεσμα πολυετούς εσαγγελικής έρευνας, μετά από καταγγελίες για διαφθορά τόσο κατά την προεδρία Σαρκοζί όσο και κατά την προεκλογική του εκστρατεία για την ανάδειξη στο προεδρικό αξίωμα. Κατά τα πρώτα χρόνια της συγκεκριμένης έρευνας, ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του δελέασαν τον δικαστικό με μετάθεση του σε προνομιακή θέση στο Μονακό, ώστε να του αποσπάσουν πληροφορίες για τα αποτελέσματά της. Η υπεράσπιση του πρώην προέδρου θεωρεί ότι δεν έπραξε τίποτε κακό και αναφέρει ότι ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ δεν μετατέθηκε ποτέ στο Μονακό. 

Οι κατηγορίες για χρηματισμό του από τη Λιλιάν Μπετενκούρ, κληρονόμο της Λ’Ορεάλ έχουν αποσυρθεί, αλλά όχι και αυτές για (παράνομη) ροή εκατομμυρίων στην προεκλογική του εκστρατεία από τη Λιβύη, με πρόθυμο χρηματοδότη τον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι. 

Ο μόνος άλλος πρόεδρος που έχει διωχθεί, στη σύγχρονη Ιστορία της Γαλλίας, ήταν ο Ζακ Σιράκ, επίσης δεξιός, ωστόσο οι εις βάρος του κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και οικονομικές ατασθαλίες, για τις οποίες και κρίθηκε ένοχος, αφορούσαν στην περίοδο που υπηρετούσε ως δήμαρχος του Παρισιού. Ο Ζακ Σιράκ δεν είχε παραστεί στη δίκη του, δηλώνοντας ασθένεια και καταδικάστηκε ερήμην σε εννεαετή φυλάκιση, «αφήνοντας» έτσι την πρωτιά του εδωλίου στο Σαρκοζί.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις