Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με την οπτική και τις θέσεις της για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το ΑΠΕ, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο, ωστόσο, επισημάνσεις:

  • Πρώτον,ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό και 
  • δεύτερον ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο άλλο στρατόπεδο, πάλι, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος, εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου. 

Ο Σπύρος Λυκούδης, μάλιστα, έγραψε στο Twitter:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δημοψήφισμα με πρόσχημα τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως για να δημιουργήσει το δικό του μπλοκ συμμαχιών ενόψει εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ ενταγμένη στους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει τον πολιτικό της θάνατο.»

Από τη συνεδρίαση απουσίασε, όπως ήταν αναεμνόμενο, ο αποδρομών από τη ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός.

Στη συνεδρίαση εκτός της κ. Φούντα, που έστειλε την επιστολή της, δεν συμμετείχε και ο Γιάννης Πανούσης λόγω έκτακτης απασχόλησης, ενώ παρόντες ήταν και οι συνεργαζομένοι με τη ΔΗΜΑΡ, Χάρης Καστανίδης, Στέφανος Μανίκας, Γιώργος Σιακαντάρης και Μηνάς Σταυρακάκης, που μετέχουν στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συνεργασίας.

Σημειώνεται πως ο Φώτης Κουβέλης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 6 το απόγευμα,στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου για το ζήτημα αυτό, σύφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Δεδικασμένο «υποχρεώνει» την κυβέρνηση να δεχτεί την άθροιση των ψήφων

Μόνο με λαθροχειρία της κυβέρνησης θα μπορούσε να απορριφθεί η άθροιση των ψήφων των τριών διακριτών προτάσεων των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ύστερα και από το προηγούμενο με το δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισαβώνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής στις 17 Ιουνίου του 2008, οπότε και είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις, οι ψήφοι των βουλετών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ είχαν αθροιστεί, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 120 βουλευτών.

 
Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, Δευτέρα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Αξίζει να σημειώσουμε, βέβαια, πως για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.