«Ο Αναστάσιος Πανταζής είναι αυτός που προσπαθούσε να ανοίξει το παράθυρο του σπιτιού μας», κατέθεσε ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Σαάντ Αμπού Χαμάντ, που καταθέτει για δεύτερη μέρα σχετικά με τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν στο σπίτι τους στις 12 Ιουνίου του 2012

Οι χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί στο σπίτι που διέμενε ο ίδιος με τα αδέλφια και τον φίλο τους Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος είχε δεχθεί άγρια χτυπήματα και είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Κληθείς από την πρόεδρο να πει αν σε κάποιον από τους κατηγορούμενους αναγνωρίζει εκείνον που είδε έξω από το παράθυρό του, ο μάρτυρας έδειξε τον φερόμενο ως πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο για το αν είναι σίγουρος, απάντησε πως είναι «σίγουρος κατά 90%», ενώ όταν του επισημάνθηκε πως στην αρχή δεν είχε αναγνωρίσει κανέναν, απάντησε πως φοβόταν και ακόμα φοβάται, αλλά θεωρεί πως «αν κάνει κάποιος κάτι, πρέπει να πληρώνει για την πράξη του».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, την επόμενη της επίθεσης είχε τηλεφωνήσει στον αδελφό του κάποιος δικηγόρος και του είχε προτείνει «να τα βρούμε, να σας δώσουμε λεφτά». Όπως ανέφερε ο Σαάντ Αμπού Χαμάντ, ο αδελφός του είχε απαντήσει σε αυτόν που του τηλεφώνησε «κάτσε να γίνει καλά ο Αμπουζίντ, αν δεν πεθάνει». Παράλληλα, τόνισε πως «ήταν μια οργανωμένη επίθεση» και πως οι δράστες είχαν στόχο να τους σκοτώσουν και για αυτό προσπαθούσαν να τους εξαναγκάσουν να βγουν από το σπίτι.

Ερωτηθείς από την Πολιτική Αγωγή για το αν γνώριζε δηλώσεις των χρυσαυγιτών για τους αιγύπτιους ψαράδες, κατέθεσε πως είχε ακούσει από τον αδερφό του και τους πελάτες του δηλώσεις του Λαγού, που έλεγε «γιατί οι Αιγύπτιοι να έχουν μαγαζί και να πουλάνε ψάρια και να μην το έχει Έλληνας… Να δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους στη δικογραφία για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων. Απών από την αίθουσα ήταν ο Δημήτρης Αγριογιάννης, αν και το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους.