«Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Ανάπτυξη και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανελειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικής που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού. Όπως είπε, στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό», ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι «αν οι γιατροί μας πούνε ότι “εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια”, θα το κάνουμε» σημείωσε ο υπουργός.

Ακόμα, ο Α.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ξεφύγαμε το τρίτο κύμα στη παρούσα φάση και είμαστε στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Φινλανδία, όχι όμως χωρίς κόστος σε θανάτους και στην οικονομία, είπε. υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν εκείνος που σε τηλεοπτική του συνέντευξη πανηγύριζε για το γεγονός ότι η χώρα μας είχε λιγότερους θανάτους από το Βέλγιο αναφορικά με τους θανόντες από Covid-19.

Ωστόσο είπε πως «αυτό που κερδίσαμε μπορεί να χαθεί σε δύο 24ωρα. Όποια χώρα ξεθάρρεψε, όπως η Βρετανία βρίσκεται μέσα στη θύελλα, επομένως πρέπει να κινηθούμε με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα για να μην επιτρέψουμε στο τρίτο κύμα να πλήξει και την Ελλάδα όπως την υπόλοιπη Ευρώπη», σημείωσε και επεσήμανε ότι «η πανδημία δεν έφυγε, είναι εδώ».

Σταμάτησαν οι «γκρίνιες»

Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων θα πραγματοποιούνται αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού.
Για τις επόμενες κινήσεις όπως είπε «θα έχουμε συζητήση με την επιτροπή τις επόμενες ημέρες, ενώ είπε πως «θα ακολουθήσουμε στρατηγική πλήρους ελέγχου της πανδημίας», προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα. «Αν πετύχουμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, θα έχουμε μεγαλύτερο ευελιξία», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το click away, μέτρο το οποίο είχε επικριθεί αναφορικά με το γεγονός ότι βοηθούσε κυρίως τα μεγάλα καταστήματα, πράγμα το οποίο είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός, υποστήριξε ότι «η παράδοση εκτός πήγε πάρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν» για να χαρακτηρίσει στη συνέχεια «γκρίνιες» που σταμάτησαν τις αντιδράσεις σε σχέση με το μέτρο.

Άδειασμα από τον Πέτσα

Λίγες ώρες αργότερα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο οποίος έκανε δηλώσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένες περιοχές, έμελλε να αδειάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, καταδεικνύοντας έτσι την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συγκροτημένου πλάνου για το άνοιγμα τομέων της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε πως  «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης». «Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην πατρίδα μας», ενώ κυβερνητικές πηγές που επικαλούταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 «είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους και ο στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, με στόχο να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων».