Από την αρχή της απεργίας πείνας, που ξεκίνησε πριν από 65 μέρες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας για πρώτη φορά σήμερα, από το νοσοκομείο της Λαμίας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, απευθύνεται σε όλους όσους αλληλέγγυους έχουν γεμίσει τους δρόμους της χώρας ζητώντας να εφαρμοστούν οι νόμοι του «Κράτους Δικαίου» , αντιστεκόμενοι παράλληλα στην καταστολή, και δηλώνει ότι διακόπτει την απεργία πείνας και επιλέγει τον αγώνα και τη ζωή.

Λίγο αργότερα, ανακοίνωση για την επανέναρξη της θρεπτικής υποστήριξης του Δημήτρη Κουφοντίνα εξέδωσε και ο διοικητής του Νοσοκομείου της Λαμίας, όπου νοσηλεύεται, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ συνεχίζοντας την εντατική παρακολούθηση και φροντίδα, πάντα στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας και του σεβασμού των πεποιθήσεων και της βούλησης του ασθενούς, προχώρησε από σήμερα 14/03/2021 κατόπιν επιθυμίας του, στην σταδιακή έναρξη σίτισης και θρεπτικής υποστήριξης του ασθενούς, με στόχο την αναστροφή κατά το δυνατό εγκατεστημένων διαταραχών και αποτροπή περαιτέρω βλαβών στην υγεία του. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παραμένει σοβαρή.».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα χωρίς σχόλια:

«ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Η Αλληλεγγύη είναι η ζωτική συνθήκη που μας ενώνει στους αγώνες.

Ευχαριστώ τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι . Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία .

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα.

Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω.

Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε.

Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας.

14 Μαρτίου 2021»

( Η παραπάνω δήλωση δόθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, σήμερα, από τον Δημήτρη Κουφοντίνα, από την Μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος.)

14/3/2021
Η Συνήγορος
Ιωάννα Κούρτοβικ»

Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα χαιρετίζει«την απόφαση του αγωνιστή πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. Τη θεωρούμε όχι μόνο επιλογή συνέχισης της ζωής, αλλά και του αγώνα. Μαζί, λοιπόν, συνεχίζουμε την αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και το δεξιό ζόφο – στο δρόμο, στο κίνημα, στις ιδέες.

Επί 65 μέρες, ο Δημήτρης έδωσε έναν αγώνα αλήθειας, που αφορά τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων. Κινητοποίησε τα ευγενέστερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ενέπνευσε εκατοντάδες χειρονομίες αλληλεγγύης στο εξωτερικό. Ανέδειξε, στα μάτια και των πλέον ανυποψίαστων, τις πολλαπλές στοχεύσεις και την επικινδυνότητα της κρατικής και διεθνούς «αντιτρομοκρατίας». Δημιούργησε ρήγματα στην εύθραυστη ηγεμονία της πιο αυταρχικής Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση. Ένας αγώνας μειοψηφικός, στην εκκίνησή του, έγινε καταλύτης για την επάνοδο της κοινωνίας στο δρόμο, απέναντι σε μια κυβέρνηση ηθικά απονομιμοποιημένη και αποτυχημένη σε όλα τα μείζονα πολιτικά μέτωπα.
Μπορούμε να το πούμε με ενθουσιασμό: η αντίσταση, η αλληλεγγύη, ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια, συνεχίζονται.».