Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού «The Local», ο Λουκάνο θα δικαστεί στις 11 Ιουνίου, μαζί με 25 ακόμα άτομα, στο Λόκρι κατηγορούμενος για το ότι βοηθούσε παρανόμως στην παραμονή ανθρώπων των οποίων το αίτημα για άσυλο είχε απορριφθεί.

Θα κληθεί να αποδείξει πως το «πρότυπο υποδοχής και ενσωμάτωσης μεταναστών του Ριάτσε» δεν υποκρύπτει κάποιο εγκληματικό σύστημα για την διασπάθιση των κοινοτικών πόρων (οι κατηγορίες αφορούν την απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, του καθαρισμού της παραλίας σε συνεταιρισμό μεταναστών), όπως υποστηρίζει η τοπική δικαιοσύνη, αλλά και για το ότι δεν κανόνιζε «λευκούς» γάμους ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να πάρουν την άδεια παραμονής στη χώρα.

Για τις παραπάνω κατηγορίες, ο Λουκάνο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τον Περασμένο Οκτώβριο, όταν το Εφετείο της χώρας αποφάσισε πως  στο Ριάτσε δεν υπήρξαν ούτε παρατυπίες, ούτε απάτες, ούτε η κατηγορία για «λευκούς» γάμους μεταξύ μεταναστών και ντόπιων με στόχο να δοθεί άδεια παραμονής σε ξένους.

Ο δήμαρχος του Ριάτσε εξέφρασε την έκπληξη του με την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας πως θα αντιμετωπίσει με θάρρος τις κατηγορίες και θα δικαιωθεί«Έχω μείνει άφωνος που με ξαναπροσάγουν σε δίκη, ακόμη κι αφού όλες οι κατηγορίες κατέπεσαν στο Εφετείο. Προφανώς αυτό που ισχύει στη Ρώμη δεν ισχύει στο Λόκρι. Όμως θα το αντιμετωπίσω με θάρρος και η αλήθεια θα λάμψει από μόνη της».

Tη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων. Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού.