X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Διμερές γερμανο-ρωσικό πρόβλημα» με πεδίο την υπόθεση Ναβάλνι

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ρωσία, με την Ευρώπη να εντείνει τις πιέσεις της, επικαλούμενη αυτή την φορά νέα εργαστηριακά ευρήματα από Σουηδία και Γαλλία που επιβεβαιώνουν την δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευτή Ναβάλνι, με το νευροπαραλυτικό παράγοντα «Νόβιτσοκ». Η Γερμανία μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι οι εξετάσεις που αποτυπώνουν την κατάσταση του οργανισμού του Ρώσου πολιτικού έχουν διαβιβαστεί για έλεγχο στον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ), με τα αποτελέσματα να αναμένονται, την ίδια στιγμή που ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας μιλά για διμερές πρόβλημα.
|

Τα αποτελέσματα από το Σουηδικό και Γαλλικό εργαστήριο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι τα στοιχεία των εξετάσεων του Ναβάλνι, έχουν αποσταλεί και στον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ). Η Γερμανία στην οποία έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται εδώ και εβδομάδες ο Ρώσος πολιτικός, παρουσίασε τα νέα συμπληρωματικά ευρήματα που επιβεβαιώνουν την γνωμάτευση των Γερμανών γιατρών.

Οι εν λόγω εξετάσεις δεν είναι οι πρώτες που καταδεικνύουν ως υπεύθυνο για την υγεία του Ναβάλνι, το «Ντόβιτσοκ», λειτουργούν όμως σαν επιπλέον έρεισμα στα χέρια των ευρωπαϊκών και διεθνών παραγόντων που εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε ευθεία ρήξη με την Ρωσία, από την οποία ζητούν να προβεί σε αποκαλύψεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρωσία είχε αντιδράσει έντονα στην ανάμειξη του ΟΑΧΑ και τις αιτιάσεις για «χρήση χημικών ουσιών που αντίκειται στο διεθνούς κανόνες», κάνοντας λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης, ενώ έχει υπογραμμίσει, ότι «η Μόσχα δεν γνωρίζει ποια ακριβώς στοιχεία παρέδωσε η Γερμανία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ούτε ο ΟΑΧΟ παρέδωσε στην Ρωσία κάποια στοιχεία με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στον Ναβάλνι».

Επισημαίνεται, ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι παρουσίαζε εξ αρχής στοιχεία  δηλητηρίαση, με τους Ρώσους γιατρούς του ΟΜΣΚ όπου αρχικά είχε νοσηλευτεί, να μην αποδέχονται το ενδεχόμενο εσκεμμένης προκλήσεις δηλητηρίασης.

Η αποκάλυψη της ουσίας«Νόβιτσοκ» από τους Γερμανούς γιατρούς του νοσοκομείου «Σαριτέ», όπου διεκομίσθη στην συνέχεια, φανέρωσε επακριβώς τι προκάλεσε την κατάρρευση του στο αεροδρόμιο της Ρωσίας στις 20 Αυγούστου.

Η επιβεβαίωση, ότι ο Ναβάλνι προσβλήθηκε με νευροπαραλυτική ουσία, προκάλεσε έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας να μιλά την Παρασκευή για «διμερές γερμανο- ρωσικό πρόβλημα».

Όπως ήταν αναμενόμενο τα  νέα αποτελέσματα, έδωσα εκ νέου έρεισμα στην Γερμανική κυβέρνηση να καλέσει για άλλη μια φορά τη Ρωσία «να δώσει εξηγήσεις» και να συνδράμει στην έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, τις τελευταίες ημέρες κατάφερε να επανέλθει από την κωματώδη κατάσταση στην οποία βρισκόταν περισσότερο από μια εβδομάδα, με τους γιατρούς να μη επιθυμούν να προβούν σε λεπτομερείς δηλώσεις, καθώς επισημαίνουν, ότι ο Ρώσος πολιτικός  έχει διαφύγει του κινδύνου χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας μόνιμης βλάβης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο πηγές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, οι γερμανικές αρχές, εκτιμούν ότι το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε «είναι ακόμη πιο ισχυρό από τις προηγούμενες μορφές του», υποδεικνύοντας την χρήση της εν λόγω ουσίας ως σημαντική ένδειξη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, η  ρωσική πλευρά έχει μπει στο παιχνίδι των ερευνών, καθώς την Παρασκευή αποφασίστηκε η νομική σύμπραξη των δύο χωρών, με την Μόσχα να προχωρά σε παρακολούθηση  του ιστορικού των μετακινήσεων του Ναβάλνι, επισημαίνοντας ότι δεν είχε καταναλώσει πόσιμες ή βρώσιμες ουσίες πριν φάει πριν χάσει τις αισθήσεις του στο αεροσκάφος.

Εκτός των άλλων η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει έναν μάρτυρα ο οποίος έχει φύγει από την χώρα όπως  ανακοίνωσε η διεύθυνση μεταφορών του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ είχε ζητήσει από την Γερμανία να παραδώσει τα στοιχεία στα οποία βασίζει τις κατηγορίες της, διαφορετικά αυτές θα θεωρούνται αβάσιμες.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι, «είναι προς το συμφέρον των Γερμανών συναδέλφων μας να προστατεύσουν τελικά τη φήμη τους και να παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν τουλάχιστον λίγο φως στις κατηγορίες τους, οι οποίες μέχρι στιγμής είναι απολύτως αβάσιμες».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις