Τη Δευτέρα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους» και για «κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος», για κείμενο που είχε γράψει κατά των ομοφυλόφιλων, παρά το ότι ο ίδιος δεν έδειξε μετανιωμένος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Ν. Αλιβιζάτος έκανε λόγο για απόφαση – τομή,  καθώς η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που καταδικάζεται από πολιτικό δικαστήριο Μητροπολίτης. Υπογράμμισε πως υπάρχει ολόκληρη τάση στο εσωτερικό της Εκκλησίας που υποστηρίζεται τέτοιες αντιλήψεις και δείχνουν να ζουν σε άλλες εποχές.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που καταδικάζεται από πολιτικό δικαστήριο Μητροπολίτης. Είναι μια μεγάλη τομή. Καταδικάστηκε όχι μόνο για ρατσιστικό λόγο αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό δικαστικό προηγούμενο. Τέσσερις μητροπολίτες πήγαν στο δικαστήριο για να τον υπερασπιστούν. Υπάρχει ολόκληρη τάση στο εσωτερικό της Εκκλησίας που υποστηρίζεται τέτοιες αντιλήψεις και δείχνουν να ζουν σε άλλες εποχές. Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για τον πολιτικό γάμο υπενθυμίζει ότι η επίσημη θέση της Εκκλησίας αποτελεί πορνεία και έχει δώσει εντολή στους ιερείς να μην τελούν κηδεία σε ανθρώπους που έχουν τελέσει πολιτικό γάμο».