Αν η Ρουσέφ αθωωθεί στη δίκη της στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, βάσει του Συντάγματος της Βραζιλίας θα μπορεί να ασκήσει κανονικά τη θητεία της, η οποία λήγει το 2018, όμως θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη.

«Μόνο εάν ακούσουμε τον λαό θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε το χάος που δημιουργούν ο (προσωρινός πρόεδρος Μισέλ) Τέμερ και η κυβέρνησή του», τόνισε η Ρουσέφ σε τηλεοπτικό σταθμό της Βραζιλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil.

Η ίδια έκρινε ότι το γεγονός πως η προσωρινή κυβέρνηση του Τέμερ δεν έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολο για τη χώρα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση.

Η κίνηση της Ρούσεφ να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αλλά ακόμα και σε πρόωρες εκλογές, από πολλούς αναλυτές εξηγείται ως μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού, καθώς ακόμα και να επανέλθει και να ολοκληρώσει τη θητεία της θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη.

Μόλις ο ένας στους δέκα Βραζιλιάνους έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση του Τέμερ, του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της Ρουσέφ, ενώ η πλειοψηφία θέλει να διεξαχθούν εκλογές φέτος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ίδια έρευνα ωστόσο κατέδειξε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων θεωρούν σωστή την παραπομπή της Ρουσέφ σε δίκη που αποφασίστηκε την 12η Μαΐου από τη Γερουσία.

Τα στρατόπεδο του Τέμερ απορρίπτει την ιδέα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που θα απαιτούσε την αναθεώρηση του Συντάγματος από το Κογκρέσο, ενώ «πνίγεται» από σωρεία σκανδάλων, ανάμεσα στα οποία και η προσπάθεια ανατροπής της Ρούσεφ.