«Η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά» λέει η Handelsblatt.
 
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «η φράση ‘Grexit’, μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα.»
 
Επιπλέον αναφέρεται πως «το 2015 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της αλλαγής, αλλά διαφορετικά απ΄ ό,τι την είχε σκεφτεί ο Σαμαράς». 
 
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται  πως είναι «παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός να πρέπει να αφήσουν οι Έλληνες το ευρώ».
 
Ωστόσο προσθέτει πως «δεν ήταν μη αναμενόμενη η επιστροφή της κρίσης. Ο Σαμαράς βιάστηκε να κηρύξει το τέλος της. Με την βεβιασμένη ανακοίνωση του, ότι η Ελλάδα θα διώξει μέχρι τέλος του έτους την τρόικα, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης και θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τις αγορές”. 

Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ο Jeremy Warner σε άρθρο του στη βρετανική Telegraph. 
 
«Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για όλους. Ωστόσο αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή», εκτιμά ο αρθογράφος. 
 
Ο ίδιος εκτιμά ότι από όλες τις αναταράξεις που ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές – από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στην κατάρρευση του ρουβλίου και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – η Ελλάδα είναι αυτή που τους ενοχλεί το λιγότερο. 
 
Όπως σημειώνει, πλέον η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα περιορισμένο και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας πρόβλημα, αντίθετα με την ελληνική κρίση του 2011 και του 2012 που έφερε κοντά στην κατάρρευση ολόκληρη την Ευρωζώνη. 
 
Είναι μια ιστορία του χθες, αναφέρει χαρακτηριστικά. 
 
Εκτιμά μάλιστα ότι ορισμένοι θα καλωσόριζαν μια ελληνική έξοδο καθώς θεωρούν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προειδοποίηση προς τα υπόλοιπα μέλη. 
 
Ο αρθογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης – χρειάζεται επειγόντως να φύγει από το ευρώ, αν και όχι με τον πολιτικά χαώδη τρόπο που θα συνέβαινε στο επεισόδιο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει. 
 
«Να εξαναγκαστεί σε έξοδο μετά από μία μονομερή χρεοκοπία θα ήταν ένα βαθιά καταστρεπτικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται να θεωρεί ότι μπορεί να περάσει το δικό του απλά απειλώντας να ανατινάξει το ευρώ και πάλι», αναφέρει και προσθέτει: «Δούλεψε στο παρελθόν, άρα θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει και πάλι, εκτιμά. Κάνει λάθος». 
 
«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ, ότι μπορεί, για να το θέσω διαφορετικά, να αποκηρύξει τα χρέη του αλλά και να διατηρήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι», αναφέρει. 
 
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα, ή ακόμα και άλλες χώρες της περιφέρειας, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστωτές του Βορρά αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. 
 
 
«Προεδρική εκλογή στο χείλος της αβεβαιότητας» βλέπει και η γαλλική Monde, που γράφει ότι το φάντασμα της πολιτικής αστάθειας επέστρεψε στην Ελλάδα. Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, συνεχίζει, «το ρίσκο για τις Βρυξέλλες είναι οι πολίτες να επιλέξουν το ρήγμα με την πολιτική της λιτότητας της τρόικας». «Οι μεταρρυθμίσεις σίγουρα απέτρεψαν την ελληνική χρεοκοπία, όμως η χώρα επιστρέφει στο ρελαντί» γράφει η εφημερίδα. 
 

Καλύπτοντας τι συμβαίνει πριν την «πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης για την κρίσιμη εκλογή προέδρου», το Reuters ξεκινά γράφοντας ότι η έκβαση της συνολικής διαδικασίας θα καθορίσει «εάν η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και σε νέα περίοδο πολιτικού χάους».
 
«Οι φόβοι για νέο κεφάλαιο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας έχουν καταβαραθρώσει το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα» υπενθυμίζει το πρακτορείο, λέγοντας πως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «μάχονται για τις δύο δεκάδες ανεξάρτητων βουλευτών που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα».

Όταν πριν από ένα περίπου μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε», είχε δίκιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Η χώρα είχε μόλις βγει από την ύφεση των πέντε τελευταίων ετών, και η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
 
Ωστόσο, ένα μήνα μετά, το «η Ελλάδα επέστρεψε» εξακολουθεί να ισχύει, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. «Ο Αν. Σαμαράς επέλεξε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της κυβέρνησης».
 
Προκάλεσε επίσης μια αντίδραση στις αγορές, όμοια με αυτή που υπήρχε όταν η Ελλάδα οδηγούνταν σε εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, λόγω των ανησυχιών για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
 
«Η αρνητική διάθεση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο μιας απροσδόκητης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στην αβεβαιότητα αναφορικά με τις πραγματικές του προθέσεις πολιτικής, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο της σύγκρουσης με την τρόικα», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας, ο οποίος εκτιμά ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τις προσαρμογές που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 
Στο ενδεχόμενο που η βουλή δεν εκλέξει πρόεδρο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν πως είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει αυτοδυναμία. Αυτό θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάξει για συμμαχίες όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφανείς συμμαχίες. 
 
«Οι επιλογές του θα περιλαμβάνουν το συρρικνωμένο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κεντρώο και άπειρο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τον εταίρο στο κυβερνητικό συνασπισμό τον οποίο κατακεραυνώνει τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.