Δημοσιογράφοι από τουλάχιστον 10 χώρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους στο Στόλο της Ελευθερίας τον Μάιο του 2010.

Σε μία συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη Δημαρχείο οι δημοσιογράφοι μίλησαν για το πώς ο Ισραηλινός στρατός δολοφόνησε έναν συνάδελφό τους, χτύπησε αρκετούς ακόμα και έκλεψε τον εξοπλισμό τους, εμποδίζοντάς τους τελικά να κάνουν δουλειά τους.

Κατήγγειλαν τις πράξεις του Ισραήλ και κατηγόρησαν το Τελ Αβίβ για παράβαση διεθνών νόμων και για καταστολή της ελευθερίας στην ενημέρωση.

Η ομάδα που αποτελείται από 30 μέλη του Τύπου εδραίωσαν μια πλατφόρμα η οποία ονομάστηκε Στολίσκος του Ελεύθερου Τύπου (Flotilla Free Press), σκοπός της οποίας είναι να αναδειχτεί η επίθεση του Ισραήλ προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την 31η Μαΐου αλλά και τη μετέπειτα περιφρόνηση που επέδειξε προς κάθε ελευθερία του Τύπου.

Δικηγόροι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την κατάθεση αγωγών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εκ μέρους των Δημοσιογράφων. Οι υποθέσεις αναμένεται να κατατεθούν στα δικαστήρια στις επόμενες ημέρες.

Τα μέλη του Στολίσκου του Ελεύθερου Τύπου επεσήμαναν τα παρακάτω αιτήματά προς το Ισραήλ και την Διεθνή κοινότητα:

» Την άμεση επιστροφή του εξοπλισμού, του δημοσιογραφικού υλικού και των προσωπικών αντικειμένων.
» Αποζημίωση από το Ισραήλ για τις απώλειές τους και κάθε υλική ή ψυχολογική βλάβη που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση στο ανθρωπιστικό κομβόη.
» Την διεξαγωγή διεθνούς και ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση των Ισραηλινών και τον χειρισμό των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στα πλοία.
» Από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητηθεί να επαναεπιβεβαιώσει την πίστη της στην ελευθερία του λόγου και στις ελευθερίες του Τύπου. Θα ζητηθεί η τιμωρία του Ισραήλ για την απαγωγή, τους ξυλοδαρμούς και την γενικότερη κακή αντιμετώπιση των δημοσιογράφων.

Ο Στολίσκος του Ελεύθερου Τύπου θα αναρτήσει ειδικό website τις ερχόμενες ημέρες ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στοιχεία:

» Ένας από τους 9 που δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ κατά την επίθεσή του ήταν ο Cevdet Kulcar που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μασκοφόρους κομάντο.
» Το Ισραήλ ακόμα κρατάει τα διαβατήρια και άλλα προσωπικά αντικείμενα κάποιων δημοσιογράφων που ήταν επιβιβασμένοι στον στολίσκο.
» Τα τραπεζικά δεδομένα έδειξαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες δημοσιογράφων μετά την κατάσχεση όλων των προσωπικών τους αντικειμένων.
» Ο Στολίσκος του Ελεύθερου Τύπου περιλαμβάνει Τούρκους, Ισπανούς, Αμερικάνους, Γερμανούς, Βρετανούς, Έλληνες, Ιταλούς, Λιβανέζους, Αιγύπτιους και Βέλγους δημοσιογράφους.