Με τις υπογραφές Πανεπιστημιακών να έχουν πια φτάσει τις 100, μέλη της αρχικής ομάδας των 68 ακαδημαϊκών δασκάλων που υπέγραψαν το κείμενο «το Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση», έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να απαντήσουν με νομικά, ηθικά και πολιτικά επιχειρήματα «και όχι απολογητικά» στην πολλαπλή και πολύμορφη επίθεση που δέχονται τόσο από τον συστημικό Τύπο όσο και από Ακροδεξιά στοιχεία, με πρώτη τη νεολαία της Χρυσής Αυγής. Όπως είπαν, σχετικές καταγγελίες, για τις απειλές που δέχθηκαν, έχουν κάνει και στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, από την οποία όμως δεν έχουν καμμία απάντηση προς το παρόν. 

Το κείμενο των 68, και πια 100, ακαδημαϊκών έχει, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιηθεί από το συστημικό Τύπο για να στοχοποιηθούν οι ίδιοι, ως «διορισμένοι μπολσεβίκοι» και η ενέργεια τους, να μιλήσουν υπέρ του κράτους δικαίου, να συνοδευτεί από το διασυρμό τους και την ταύτιση της προάσπισης, εκ μέρους τους, του κράτους δικαίου με την επικρότηση των πράξεων της Ε.Ο.17Ν. Να υποστούν, δηλαδή, «τη λάσπη και την σπίλωση», όπως ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης, και να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοκράτησης εις βάρος οποίου ζητεί να μην υπάρχει ειδική μεταχείριση για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Όπως είπε ο κοσμήτορας του Πάντειου, Γιάννης Κουζής, οι λόγοι που τους οδήγησαν να υπογράψουν «είναι αυτονόητοι» ακόμη κι αν ζητούν «την τήρηση ενός νόμου που δεν είναι ιδανικός», αφού ο στόχος είναι «η προάσπιση του κράτους δικαίου». Ο κος Κουζής αναφέρθηκε και στην πιθανότητα, λόγω της έκνομης και εκδικητικής στάσης της κυβέρνησης, να έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας επί ευρωπαϊκού εδάφους, από το 1981 και το θάνατο του Μπόμπι Σαντς, επί Θάτσερ.  

Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο – καταγγέλλων και σαφείς εις βάρος του απειλές στις αρχές- πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Νίκος Θεοτοκάς, είναι ακριβώς η διακριτή και εκδικητική στάση του κράτους που όχι μόνο αποτελεί αναίρεση του κράτους δικαίου αλλά «χαρακτηρίζει το Δημήτρη Κουφοντίνα ως πολιτικό κρατούμενο», όπως και ο ίδιος ο απεργός πείνας υποστηρίζει. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στην απόκρυψη από τα συστημικά Μέσα της απόφασης του Συνήγορου του Πολίτη, ανεξάρτητης αρχής που δικαιώνει το αίτημα του απεργού πείνας, και υπενθύμισε ότι «ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για πράξεις και όχι για ιδέες», γιατί «στις Δημοκρατίες δεν καταδικάζεσαι για ιδέες». Θυμίζοντας την δική του στάση και τα κείμενα του κατά της δράσης της Ε.Ο.17Ν, ο κος Θεοτοκάς τόνισε ότι για τον ίδιο «οι πράξεις και οι ιδέες του [Δ.Κουφοντίνα] μου είναι αποκρουστικές. Όπως, όμως, αποκρουστική μου είναι και η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον κρατούμενο Κουφοντίνα», που χρησιμοποιεί εναντίον του «αυθαιρέτως το μονοπώλιο της βίας που κατέχει». 

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Τάκης Πολίτης, αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Άννα Μπίμπου, πρώην κοσμήτορας του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ, ο  κοσμήτορας του Πάντείου Γιάννης Κουζής, ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Νίκος Θεοτοκάς και ο Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που εξήγησε το νομοθετικό πλαίσιο και τις έκνομες κρατικές ενέργειες.