Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αναφορές του φιλοκυβερνητικού Τύπου, παίζοντας συχνά έναν ρόλο όχι καταγραφέα της κοινής γνώμης, αλλά διαμορφωτή της. Τρανό παράδειγμα η δημοσκόπηση του Star με το παραπλανητικό ερώτημα για το αν πρέπει ή όχι να ικανοποιηθεί από το κράτος το αίτημα του Δ.Κουφοντίνα, ερώτημα που θα ήταν καλύτερο να είναι το αν η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τον νόμο.

Μία από τις πολλές δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν, αυτή της GPO για το Βήμα που παρουσιάστηκε στο Mega προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς εμφανίζει το 29,2% των πολιτών που κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας να είναι μικρότερο από το 28,8% που την κρίνει θετικά.

Παράλληλα, το «μάλλον θετικά» προστίθεται στο «θετικά» και βγαίνει η λεζάντα ότι «το 57% των πολιτών κρίνει θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης».

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο:

Ωστόσο, η παρουσίαση της δημοσκόπησης ήταν εν γένει προβληματική στην οπτικοποίησή της, ενώ παράλληλα δεν γίνεται καμία αναφορά στο δείγμα και στο πότε αυτή διενεργήθηκε.

Στο θέμα της υπόθεσης Λιγνάδη για παράδειγμα, το 33% που εμφανίζεται να πιστεύει ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη εμφανίζεται μεγαλύτερο από το 31,1% που φέρεται να πιστεύει ότι υπήρξε.

 

Ενώ φαίνεται να έγινε και ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Δ.Κουφοντίνα, χωρίς και πάλι καμία αναφορά στην πρόβλεψη του νόμου αλλά αυτήν τη φορά με αναφορά σε ενδεχόμενο θάνατό του, με το ναι και το όχι να εμφανίζονται ίσα.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και πολλούς μήνες έχουν αναχθεί σε βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πολιτικής, με τα αποτελέσματά τους να χρησιμοποιούνται ακόμα και από υπουργούς στη Βουλή για να αναδειχθεί η ορθότητα των επιλογών τους. Η παραπάνω παρουσίαση από το Mega είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα για το πώς και με πόση επιστημονικότητα αυτές διενεργούνται αλλά και σερβίρονται στην κοινή γνώμη ως «τι σκέφτεται η κοινή γνώμη».