Άδικη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, τη δίωξη 9 πανεπιστημιακών, στους οποίους μάλιστα ενέκρινε και την απόδοση αποζημίωσης, ύψους 9 χιλιάδων τουρκικών λιρών. Ωστόσο η υπόθεση τους θα παραπεμφθεί εκ νέου στο Πρωτοδικείο για επανεξέταση. Οι πανεπιστημιακοί υπάλληλοι ελέγχονται για ένα κείμενο το οποίο είχαν υπογράψει, με το οποίο ζητούσαν την λήξη των επιχειρήσεων εναντίον του PKK, στην ανατολική Τουρκία.

Το κείμενο το οποίο είχαν υπογράψει πάνω από 1.100 Τούρκοι αλλά και ξένοι διανοούμενοι, είχε χαρακτηριστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως «προδοσία» με τους 785 από τους υπογράφοντες να παραπέμπονται σε δίκη και τους 204 εξ αυτών να καταδικάζονται.

Η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με το PKK και τις αντάρτικες ομάδες του εδώ και πολλά χρόνια, ενώ στην Τουρκία το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, όπως είναι το πλήρες του όνομα είναι παράνομο και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το 2015, μετά από ανακωχή δύο ετών, οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν εκ νέου, με την Τουρκία να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων ανταρτών.

Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία ανακοίνωσε νέα μεγάλη επιχείρηση εκκαθαρίσεων των αντάρτικων θέσεων, αποτελούμενη από άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα και άλλα μέσα. Οι Κούρδοι αποτελούν το 18-20% του συνολικού πληθυσμοή της Τουρκίας, παρόλα αυτά υφίστανται μεγάλες διώξεις.