Δολοφονίες, βιασμοί, βασανιστήρια, ψευδείες φυλακίσεις και σεξουαλική δουλεία διαπίστωσε η αποστολή διερεύνησης του ΟΗΕ στη Μιανμάρ, κατηγορώντας τον στρατό της ασιατικής χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο στρατός και άλλες δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν προχωρήσει σε καταχρήσεις εξουσίας, όχι μόνο στο Ρακχίν, όπου διαμένουν πολλοί Ροχίνγκια, αλλά και στα βόρεια μέρη της χώρας, στο Κατσίν και το Τσαν.

Η αποστολή του ΟΗΕ, στην οποία δεν επιτράπηκε να επισκεφθεί τη Μιανμάρ, πήρε συνέντευξη από 857 θύματα και μάρτυρες καθώς και στοιχεία και από δορυφορικές εικόνες. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς έναν μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά των Ροχίνγκια όπως: δολοφονίες, φυλακίσεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, βιασμοί, σεξουαλική δουλεία και διώξεις. Οι «τακτικές» του βιρμανικού στρατού αποδείχθηκαν «συστηματικά και υπερβολικά δυσανάλογες σε σχέση με τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια, ιδιαίτερα στο κρατίδιο του Ρακίν αλλά και στο βόρειο τμήμα της Βιρμανίας», αναφέρει η έκθεση.

Τα κρατίδια Ρακίν και Κασίν, στα σύνορα με την Κίνα, αποτελούν πεδίο συγκρούσεων μεταξύ του βιρμανικού στατού και των ανταρτών Κασίν, ως επι το πλείστον χριστιανοί, καθώς και των Σαν που ζητούν περισσότερη αυτονομία για το έθνος τους.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ συστήνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να δημιουργηθεί ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο. Ζητούν επίσης στοχευμένες κυρώσεις κατά των δραστών και την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων.

Διαβάστε επίσης: Στη γη των ζωντανών νεκρών: Ένα οδοιπορικό στα μουσουλμανικά χωριά της Δυτικής Μυανμάρ