Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
 
Την Πέμπτη ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά, μετά τη βύθιση δεξαμενόπλοιου στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας. Ζητά να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο και να μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς συνέβη.
 
«Κατέθεσα σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Πειραιά. Θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης», ανέφερε χαρακτηριστικά για την βύθιση του δεξαμενόπλοιου.
 

Απαγορεύθηκε η κολύμβηση στις πληγείσες
 

Απαγόρευση της κολύμβησης στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές της Αττικής προβλέπει απόφαση του υπουργού Υγείας, που τροποποιεί υπουργική απόφαση του 2017 για τις ακατάλληλης παραλίες στην Περιφέρεια Αττικής.
 
Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς
 

WWF: Θα χρειαστούν χρόνια για να συνέλθει ο Σαρωνικός
 

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει από την Τρίτη παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου, αναμένεται να προκαλέσει χρόνια προβλήματα σύμφωνα με τον υπεύθυνο θαλάσσιων ερευνών του WWF, Γιώργο Παξιμάδη.
 
Όπως επισημαίνει ο Γ. Παξιμάδης, οι τοξικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα αλλά και τους ανθρώπους θα είναι χρόνιες και προκαλέσουν σοβαρή ανισορροπία. «Οι τοξικές επιπτώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα είναι άμεσες, αλλά και χρόνιες. Παρατηρείται θάνατος από ασφυξία θαλάσσιων οργανισμών της χλωρίδας και της πανίδας, παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής τους, αλλαγή φυσιολογίας και συμπεριφοράς. Ενώ, μέσω της βιοσυσσώρευσης τοξικές ουσίες περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας και στον άνθρωπο.

Επιπλέον, παρατηρείται εποίκιση του οικοσυστήματος από είδη ξενιστές, ενώ προκαλείται μία σοβαρή ανισορροπία».