Ποινική δίωξη σε βάρος της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Η δίωξη αφορά ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα με βάση το πόρισμα ενός από τους δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, του Ευ. Ζαχαρή, που διερεύνησαν τις ενέργειες της σε σχέση με την υπόθεση Novartis.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Documentonews.gr, δόθηκε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για τους Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους -σύμφωνα με το πόρισμα του άλλου αντεισαγγελέα, Λ. Σοφουλάκη.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη είναι η κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα), με τη δικογραφία να έχει διαβιβαστεί προκειμένου να την αναλάβει ανακριτής.

Τα αντικρουόμενα πορίσματα

Σημειώνεται ότι ο Σοφουλάκης, ζήτησε στο πόρισμα του την αρχειοθέτηση σε σχέση με την Τουλουπάκη, στο πλαίσιο έρευνας τυχόν ποινικών ευθυνών για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τέως επόπτη της κυρίας Τουλουπάκη, την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, οι οποίοι είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ενώπιον του Αρείου Πάγου και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου», όπως επίσης και τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη και Κων. Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Ν. Μιανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, συνέταξε δικό του πόρισμα στο οποίο ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ για τους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς της Τουλουπάκη εκτιμά ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις.

Στο άλλο πόρισμα ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς ενήργησαν σύννομα και δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τις πράξεις που τους αποδίδονται, όπως αναφέρει το Documentonews.gr.

Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ότι προέκυψαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία ζητά να ερευνηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων για τους Ιωάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία. Ειδικότερα, για τον Αγγελή ζητείται ο έλεγχος για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή.

Επιπλέον, καταλογίζεται στον Αγγελή παράβαση καθήκοντος λόγω της άρνησης του να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση από τους Αμερικανούς αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου) τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.

Είναι άξιο σημασίας ότι ο Σοφουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, δείχνει τον Αγγελή για τις επίμαχες μηνύσεις προσθέτοντας ότι αυτό έγινε σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του Αγγελή.

Πόρισμα στοχοποίησης δημοσιογράφων από τη Νέα Δημοκρατία

Όσον αφορά την τέως εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, της καταλογίζεται ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για τις καταθέσεις που έχει δώσει, αλλά και διάπραξη του αδικήματος της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από την έρευνα (όσο καιρό την διενήργησε ως εισαγγελέας διαφθοράς) λόγω της εμπλοκής του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση.

Ψευδορκία καταλογίζεται στον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Νικόλαο Μανιαδάκη, ενώ ζητείται και διερεύνηση. Στον κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος, Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Αντεισαγγελέας του Α.Π καταλογίζει ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση, ενώ στον μάρτυρα, Νικόλαο Μανία, καταλογίζει επίσης ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.

Ειδικό δικαστήριο για Βγενόπουλο, Μιωνή και Novartis για τον Παπαγγελόπουλο προτείνει η Νέα Δημοκρατία