X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Διπλό μήνυμα «ενότητας» αλλά και συμμετοχής στις διαδηλώσεις από τον Τραμπ

Τον λογαριασμό του προέδρου και του Λευκού Οίκου επέλεξε για να απευθύνει μήνυμα στον κόσμο ο Ντόναλντ Τραμπ τα ξημερώματα της Τετάρτης, την ώρα που πλήθος διαδικτυακών πλατφορμών έχουν μπλοκάρει τους λογαριασμούς του και οπαδών του, εμφανιζόμενος να καταδικάζει τη βία και την παραβίαση του νόμου, μία εβδομάδα έπειτα από την εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του, και λίγες ημέρες πριν την επερχόμενη ορκωμοσία του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ως «μήνυμα ενότητας» σχολιάστηκε η εμφάνισή του, παρότι ο ίδιος δεν αναγνώρισε την παραπομπή του σε δίκη που λίγη ώρα νωρίτερα είχε υπερψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει εμμέσως πλην σαφώς στις διαδηλώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον και σε άλλα σημεία των ΗΠΑ.
|

«Θέλω να σας μιλήσω για τα ταραχώδη γεγονότα της περασμένης εβδομάδας» εμφανίστηκε στην έναρξη του μηνύματός του, συμπληρώνοντας πως «θέλω να είμαι ξεκάθαρος, καταδικάζω κατηγορηματικά τη βία που είδαμε την περασμένη εβδομάδα».

Κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος που λίγη ώρα νωρίτερα είχε παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, υποστήριξε πως «η βία και ο βανδαλισμός δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη χώρα μας και καμία θέση στο κίνημά μας», υποστηρίζοντας πως «κανένας αληθινός υποστηρικτής μου» δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την πολιτική βία, δεν θα μπορούσε να είναι ασεβής στην επιβολή του νόμου υπό την αμερικανική σημαία, δεν θα μπορούσε ποτέ να απειλήσει τους ομοεθνείς του.

«Εάν κάνετε οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα, δεν υποστηρίζετε το κίνημά μας, του επιτίθεστε και επιτίθεστε στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε» συμπλήρωσε, αναφερόμενος ωστόσο στη συνέχεια σε σειρά διαδηλώσεων «είτε από αριστερά, είτε από δεξιά» που έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο που «έγινε τόσο δύσκολος λόγω Covid 19», αναφερόμενος σε «πάρα πολλές ταραχές, πάρα πολλές πράξεις εκφοβισμού και καταστροφής».

Σημειώνεται πως κατά το μήνυμά του, δεν αναφέρθηκε στις διαδικασίες παραπομπής του που μόλις είχαν ολοκληρωθεί στο Καπιτώλιο, και που τον έκανε τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές σε δίκη. Μάλιστα, στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως επιθυμεί να απευθυνθεί «στον καθένα που οποτεδήποτε πίστεψε την ατζέντα μας», ενώ θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως αυτό το μέρος της ομιλίας του που ακολουθεί έμεινε έξω από την πλειοψηφία των ρεπορτάζ αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ξεχωριστό «μήνυμα ενότητας» στους οπαδούς του

«Σκεφτείτε τρόπους να μειωθεί η ένταση, να πέσουν οι τόνοι και βοηθήστε να προαχθεί η ειρήνη στη χώρα μας» ανέφερε, ενώ αμέσως μετά έσπευσε να «διαφημίσει» τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και αλλού.

«Έχω ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις πιθανές απειλές. Κάθε Αμερικανός έχει δικαίωμα να ακουστεί η φωνή του με αξιοσέβαστο και ειρηνικό τρόπο. Αυτό είναι το δικαίωμά σας από την 1η τροποποίηση του Συντάγματος» υπογράμμισε.  Σημειώνεται πως η 1η τροπολογία αναφέρει πως «Το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει νόμο που θα υποστηρίζει την εγκαθίδρυση θρησκείας ή που θα απαγορεύει την ελεύθερη θρησκευτική λατρεία ή που θα περιορίζει την ελευθερία του λόγου ή του τύπου ή το δικαίωμα του λαού να συνέρχεται ειρηνικά και να αιτείται στην Κυβέρνηση σχετικά με την ικανοποίηση παραπόνων του».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως «όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τους νόμους και να υπακούσουν τις οδηγίες των οργάνων επιβολής του νόμου», υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να υπάρξει καμία βία, καμία παραβίαση του νόμου, κανένας βανδαλισμός κανενός είδους».

«Έχω εξουσιοδοτήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους για να διατηρήσουν την τάξη» ανέφερε αμέσως μετά, προσθέτοντας πως στην Ουάσιγκτον βρίσκονται εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς «για να προστατέψουν την πόλη και να διασφαλίσουν πως μια μετάβαση μπορεί να συμβεί με ασφάλεια και χωρίς κάποιο περιστατικό». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «όπως όλοι σας, έχω σοκαριστεί και λυπήθηκα βαθιά από την καταστροφή στο Καπιτώλιο της περασμένης εβδομάδας», χωρίς όμως να μένει εκεί.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες εκατομμυρίων απίθανους πολίτες που απάντησε σε αυτή τη στιγμή με ηρεμία, με μέτρο και χάρη» συνέχισε, υποσχόμενος πως «θα ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση, όπως κάνουμε πάντα». Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στις αποφάσεις πλατφορμών κοινωνικών δικτύων να λάβουν μέτρα εναντίον του και των οπαδών του για προαγωγή λόγου μίσους, όπως το Facebook, το Twitter, η Google και η Amazon.

«Θέλω ακόμα να πω λίγα λόγια για την ανεπιθύμητη επίθεση στην ελευθερία του λόγου που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Αυτοί είναι τεταμένοι και δύσκολοι καιροί. Οι προσπάθειες για λογοκρισία, ακύρωση και “μαύρες λίστες” συμπολιτών μας είναι λάθος και επικίνδυνες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ακούμε ο ένας τον άλλον, όχι να επιβάλουμε τη σιωπή ο ένας στον άλλο. Όλοι μας μπορούμε να επιλέξουμε τις δράσεις μας για να υπερβούμε την μνησικακία και να βρούμε κοινό λόγο και κοινούς σκοπούς» ανέφερε, πριν προχωρήσει στην καταληκτική του αναφορά.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση των συμφερόντων ολόκληρου του έθνους, την παράδοση των θαυματουργών εμβολίων, να νικήσουμε την πανδημία, να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας, να προστατέψουμε την εθνική μας ασφάλεια και την τήρηση του νόμου. Σήμερα καλώ όλους τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν τα πάθη της στιγμής και να ενωθούμε όλοι μαζί σαν ένα. Ας επιλέξουμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι για το καλό των οικογενειών μας, των κοινοτήτων μας και της χώρας. Σας ευχαριστώ, να είστε ευλογημένοι και ο θεός να ευλογεί την Αμερική» κατέληξε, με τη γνωστή ρήση των Αμερικανών προέδρων.

H Bουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις