X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ επαναφέρουν το αίτημα για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία

Το ελληνικό ΥΠΕΞ αρκέστηκε στη διαρροή διπλωματικών πηγών με σκοπό την επαναφορά του αιτήματος για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία, ένα αίτημα που είχε θέσει και ο πρωθυπουργός προ ημερών, καθώς η ελληνική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης περί «κυρώσεων» κατά της Τουρκίας φαίνεται ότι δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που διέρευσαν σε πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πρόσφατό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί έκκλησης προς τα κράτη-μέλη να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, τονίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο ραντεβού των ηγετών της ΕΕ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας -μία θέση που αποτελεί πάγιο αίτημα από την ελληνική πλευρά. Τότε ο Κ. Μητσοτάκης αφενώς παραδέχτηκε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε και αφετέρου έκανε μία προσπάθεια να στρέψει τη Σύνοδο σε άλλη γραμμή, θέτοντας το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.

Καμία αναφορά σε κυρώσεις με Μητσοτάκη να «αλλάζει γραμμή» για την Τουρκία

Επιπλέον, στα θέματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα της εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική πλευρά έστειλε επιστολή προς την ΕΕ, με αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σχετικά με τη δεύτερη επιστολή τοποθετήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας ότι «με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα».

Η κυβέρνηση «αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ».

Επιπλέον της καταλογίζει ότι «αντί να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις