Παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα είχε δημοσιοποιηθεί επιστολή του  Τραμπ προς τον Κιμ, με την οποία ακύρωνε αυτή τη σύνοδο και επέκρινε την «εχθρότητα» που επεδείκνυε η Πιονγκγιάνγκ, οι δύο ηγέτες τελικά συμφώνησαν να τηρήσουν το ραντεβού τους. 
 
Λίγο πριν τη διεξαγωγή συνόδου ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ – γκιουν δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε τρόπους για να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά και ομαλά οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο ηγέτες», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως οι επαφές έχουν επίσης σκοπό «να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα ενόψει της συνόδου Ουάσινγκτον – Πιονγκγιάνγκ». 

Σημειώνεται ότι η Β. Κορέα είχε αποσυρθεί απο τις διακορεατικές συνομιλίες οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις αρχές Μαΐου, λόγω των κοινών αεροπορικών ασκήσεων μεταξύ της Σεούλ και της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, μετά το πέρας των ασκήσεων, ο βορειοκορεάτης ηγέτης και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε – ιν, συμμετείχαν σε μια απροσδόκητη σύνοδο κορυφής στην περιοχή της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης η οποία χωρίζει τη χερσόνησο στα δύο.

 
Την ίδια ώρα, ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, δεξί χέρι του Βορειοκορεάτη ηγέτη, βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να παραδώσει ιδιοχείρως επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι ο Κ. Γ. Τσολ, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με σκοπό την προετοιμασία της συνόδου κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είμαι βέβαιος ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε ο Πομπέο μετά τη συνάντηση.
 

Ενδιαφέρον από τη Ρωσία

 
Ενδιαφέρον για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να δείχνει και η Ρωσία, καθώς ο Κίμ Γιονγκ Ουν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «τα ζητήματα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου θα επιλυθούν κατά στάδια» και ότι «η επίλυση των προβλημάτων θα προχωρήσει χάρη σε έναν διάλογο και μια διαπραγμάτευση που θα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα». 
 
Και πρόσθεσε ότι «η βούληση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας να κινηθεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει αμετάβλητη, συνεπής και σταθερή», όπως μετέδωσε το KCNA. Από τη μεριά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέτρεψε όλα τα μέρη να «αποφύγουν την τάση να τα απαιτήσουν όλα, αμέσως».