Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία κατά το δείπνο των ηγετών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει τo real.gr, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε: «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία στις 22 Μαρτίου και στις 20 Ιουνίου».

«Επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου”», αναφέρει το κείμενο.

Επιπλέον σημειώνει ότι  «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει το κείμενο.

«Μη νόμιμη και απορριπτέα η συμφωνία με Τουρκία»

Σύμπνοια απόψεων καταγράφηκε  την Πέμπτη κατά την επαφή που είχαν ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Το «παρών» στη συνάντηση μεταξύ των πλευρών έδωσε ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης (ο οποίος με απόφαση του Νίκου Δένδια, ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΥΠ.ΕΞ. για θέματα Λιβύης), ο Άγγελος Συρίγος (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας-Λιβύης), καθώς και ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠ.ΕΞ., Κυριάκος Λουκάκης.

Μετά τη συνάντηση, ακολούθησαν δηλώσεις από τους Κώστα Τασούλα, Νίκο Δένδια και Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Όλοι τους χαρακτήρισαν ως παράνομο και άκυρο το επίμαχο μνημόνιο ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία. 

Ειδικότερα, ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα χαρακτήρισε ως μη νόμιμη και απορριπτέα τη «συμφωνία-συνθήκη», τονίζοντας ότι «εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης».

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου είχε στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης/συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις».