Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία.  Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο νέος μηχανισμός έρευνας θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη.
 
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο ΟΗΕ δεν διαθέτει οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, καθώς δεν ανανεώθηκε η θητεία της εξαιτίας ρωσικών αντιδράσεων (υπό τη μορφή βέτο). 
 
Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους, διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρξουν συνέπειες γι΄αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα». Επίσης, ανέφερε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα. 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης», δήλωσε η ίδια.
 
«Η ιστορία θα καταγράψει αυτήν ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα επιτελέσει το καθήκον του είτε να δείξει την πλήρη και παντελή του αποτυχία να προστατεύσει τον λαό της Συρία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν».


«Εντός 48 ωρών η απόφαση»

 
Εντός των επόμενων 48 ωρών θα λάβει απόφαση για το κατά πόσο θα κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων στη Συρία ή μη, σχετικά με την φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη υπουργών του.
 
«Ήταν φρικτό, φρικώδες», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να επιτραπεί», πρόσθεσε. «Εάν είναι οι Ρώσοι, εάν είναι η Συρία, εάν είναι το Ιράν, εάν είναι όλοι τους μαζί, θα το βρούμε», συνέχισε.
 
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ. «Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν στον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.


Η Μόσχα καταγγέλει το αμερικανικό σχέδιο

 
Από την πλευρά της η Μόσχα καταγγέλει το αμερικανικό σχέδιο, που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ως απαράδεκτο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, «περιέχει απαράδεκτα στοιχεία, που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ «επιζητούν περισσότερο τη στρατιωτική επιλογή, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».

 

Παρούσα η Γαλλία
 

Πως θα υπάρξει απάντηση σε περίπτωση που έχει παραβιαστεί η κόκκινη γραμμή στη Συρία προειδοποιεί δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου η Γαλλία, σημειώνοντας πως οι Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συζήτηση επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών στη Συρία.
 
Για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα των χημικών επιθέσεων στη Ντούμα.
 
«Εάν οι ευθύνες αποδειχθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει πολλές φορές, εάν η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί, θα δώσει έδαφος σε μία απάντηση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό μιλώντας στο ραδιόφωνο του Europe 1. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αντάλλαξαν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν a priori τη χρήση χημικών όπλων» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο αρχηγοί κρατών θα μιλήσουν τις προσεχείς 48 ώρες.
 
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Ρωσία στα τέλη Μαΐου λέγοντας συγκεκριμένα ότι «σε αυτό το στάδιο δεν τίθεται σε αμφιβολία η επίσημη αυτή επίσκεψη».
 
«Πρέπει πάντα να συζητάμε, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, αυτή είναι η αρχή της πολυμέρειας, δεν τίθεται θέμα απομόνωσης των μεν απέναντι στους δε, αλλά πρέπει ταυτοχρόνως να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες των μεν και των δε, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή όπου οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις ασκούν την επιρροή τους, είτε πρόκειται για την Τουρκία, για το Ιράν ή τη Ρωσία», κατέληξε ο Μπενζαμέν Γκριβό.