του Σωτήρη Σβανά

Brad Mehdlau Trio – The Art of the Trio – Recordings 1996-2001

Eξαπλή (!) κασετίνα που καλύπτει δισκογραφικά την πρώτη περίοδο της μπάντας του πιανίστα Brad Μehdlau, συν ένα bonus CD με διαφορετικές εκτελέσεις διάφορων κομματιών ενός συγκροτήματος καταλυτικά επιδραστικού για την εξέλιξη των μικρών τζαζ συνόλων της τελευταίας δεκαετίας.

 

Ο μόλις 41 ετών Αμερικανός Brad Μehdlau, παράλληλα με το Τrio του, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, και με τους Pat Metheny, Wayne Shorter και Peter Bernstein, στοιχείο απλώς ενδεικτικό της δεξιοτεχνικής του αρτιότητας.


Αυτή ακριβώς η αρτιότητα είναι που δεσπόζει σε αυτή την επανέκδοση. Γιατί είναι, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικά δύσκολο, ακόμη κι όταν η μουσική σου ισορροπεί μεταξύ περφεξιονιστικής, ορχηστρικής, easy listening jazz, χωρίς ρυθμικά ξεσπάσματα, και σωστά δοσμένων στοιχείων μουσικής δωματίου… να ξεφύγεις από αυτό που το μέσο αφτί θα περιέγραφε ως «μουσική εστιατορίου».


Κι όμως, το Brad Mehdlau Trio τα καταφέρνει περίφημα. Κλασικά κομμάτια ανασημασιοδοτούνται, καθώς εξευγενίζονται, άλλα, πρωτότυπα, επενδύουν μουσικά ταινίες, κι άλλα, περιέργως, σε ξαναγυρίζουν πίσω σε δεκαετίες εξαιρετικά παραγωγικές και καινοτόμες για το είδος. Παντού είναι εμφανής η μουσική «γέφυρα» που επιμελώς χτίζεται ανάμεσα στη mainstream oπτική για την τζαζ και σε ακροατήρια που τρέφουν εκτίμηση σε μικρά ορχηστρικά σύνολα άλλων μουσικών ηπείρων.


Δεκαπέντε και βάλε χρόνια μαζί, το Trio αποκτά σταδιακά δέσιμο και ιδιαίτερη ταυτότητα, και αυτό γίνεται εμφανές δίσκο με τον δίσκο. Και πάλι περιέργως, αν ακουστεί προσεκτικά, κάθε υπόνοια χασμουρητού, επανάληψης και χρήσης μόνο για background καταστάσεις εξαφανίζεται από τις πρώτες κιόλας νότες.