Η φράση αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ «πάγωσε» τους συνομιλητές της, καθώς για πολλοστή φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμιζε με σκληρό τρόπο την καταστατική υποχρέωση του Ταμείου, στην οποία δεν έδωσαν ποτέ σημασία οι Ευρωπαίοι εταίροι του.

Απ' εκεί και πέρα, η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ εξελίχθηκε σε έντονη συζήτηση για την επιπλέον χρηματόδοτηση μέχρι το 2016, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι συζητήσεις σε αδιέξοδο και να μην υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, διότι η Γερμανία και οι δορυφόροι της απέρριψαν την επιπλέον χρηματοδότηση και επιχείρησαν να πετύχουν βιωσιμότητα με άλλους τρόπους, κάτι που δεν δέχθηκε η επικεφαλής του Ταμείου.

Αμετακίνητη 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λαγκάρντ δεν μετακινήθηκε από τη θέση της σε κανένα σημείο της συζήτησης. Μίλησε με σκληρό και έντονο τρόπο, τονίζοντας ότι για να επιτύχει το πρόγραμμα και να διασωθεί η ελληνική οικονομία, πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος. Σε κάποια στιγμή, μάλιστα, φέρεται να είπε πως οι Ευρωπαίοι με τις προτάσεις τους αυξάνουν, αντί να μειώνουν, το χρέος.

Οι πηγές τόνισαν ότι «με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε στη συνεδρίαση της Δευτέρας». Ενημέρωσαν όμως ότι ξεκίνησαν συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου, οι οποίες έχουν πολλές πιθανότητες να καταλήξουν με επιτυχία. Στο Ταμείο αναμένουν τις νέες προτάσεις της γερμανικής πλευράς, που ίσως αλλάξουν τα σημερινά αρνητικά δεδομένα.

Η Κρ. Λαγκάρντ εξήγησε με ακρίβεια τις καταστατικές υποχρεώσεις του Ταμείου, ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας.

Οι πηγές ενημέρωσαν ότι ήταν ανένδοτη, αλλά δεν απείλησε με αποχώρηση του Ταμείου. Στις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχε με τον κ. Σόιμπλε και άλλους υπουργούς, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «δεν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς θετική έκθεση βιωσιμότητας». Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να θεωρείται
βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει τη δική του δόση.

Απροετοίμαστοι 

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συνεδρίαση, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η συνάντηση του Eurogroup δεν ήταν καλά προετοιμασμένη. «Αλλα περίμενε η ομάδα του Ταμείου, και άλλα βρήκε στην αίθουσα», είπαν οι πηγές, και πρόσθεσαν: «Ενώ περίμεναν ότι είχαν συμφωνήσει, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι μέσα στην αίθουσα όλοι σχεδόν οι υπουργοί είχαν κόκκινες γραμμές, ο καθένας για δικούς του λόγους». Αυτοί που τους εκνεύρισαν περισσότερο, εκτός του Σόιμπλε, ήταν οι Φινλανδοί, οι Αυστριακοί αλλά και οι Ολλανδοί.

Οι πηγές σημείωσαν ότι «οι άνθρωποι του Ταμείου βρέθηκαν και ενώπιον μίας φαιδρής κατάστασης, όταν οι υπουργοί επιχείρησαν να συζητήσουν για τεχνικές λεπτομέρειες, για τις οποίες δεν είχαν ιδέα».

Στην ομιλία της, η Λαγκάρντ αφιέρωσε εγκωμιαστικά σχόλια για τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό για τον οποίο είπε ότι «συμπεριφέρεται αξιόπιστα», και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα υλοποίησε τις υποσχέσεις της, οι δανειστές -λόγω των μεταξύ τους διαφωνιών- δεν μπορούσαν να εκταμιεύσουν τη δόση-μαμούθ. «Είναι άδικο για τον ελληνικό λαό», είπε η κ. Λαγκάρντ.