Υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από το αν το πρόγραμμα buyback -ένας από τους τρόπους που συμφώνησαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τη μείωση του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους- θα μειώσει επαρκώς τις υποχρεώσεις της Αθήνας ούτως ώστε να πληροί τους όρους που απαιτεί το Ταμείο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα. 

“Υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής και της επιτυχίας του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε στο διοικητικό μας συμβούλιο” να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της επόμενης δόσης του Ταμείου προς την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για τους βασικούς κινδύνους του προγράμματος ο Rice είπε πως η πλήρης εφαρμογή των κυριότερων δράσεων -μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους, μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών από την Αθήνα- συνιστούν τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που το σχέδιο επαναγοράς δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Ενδεχόμενη αποτυχία θα σήμαινε πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για περαιτέρω μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, όπως τα χαμηλότερα επιτόκια στα διμερή δάνεια με την Αθήνα. Οι αξιωματούχοι θα γνωρίζουν λογικά έως τις 13 Δεκεμβρίου εάν το πρόγραμμα buyback είναι επιτυχές. Εάν είναι πράγματι, το ΔΝΤ θα μπορέσει αμέσως μετά να εγκρίνει την επόμενη δόση του πακέτου. Πιο σημαντική από το ποσό της δόσης κρίνεται η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την αξιοπιστία του προγράμματος, που μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές και να αμβλύνει τους φόβους διάχυσης της κρίσης σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.