Ενώ τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση και τα κρούσματα σε καθημερινή βάση αυξάνονται κατά χιλιάδες, πολλοί είναι οι πολίτες που επιθυμούν ή και πρέπει να υποβληθούν σε τεστ διάγνωσης του κορονοϊού. Ωστόσο το κόστος των τεστ αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλό και η κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις πλήθους φορέων, πολιτικών κομμάτων και πολιτών, δεν έχει προβλέψει τη δωρεάν παροχή του.

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει ότι «δυστυχώς οφείλουμε να επανέλθουμε στο θέμα της πληρωμής από τους ίδιους τους ογκολογικούς ασθενείς του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, στον οποίον υποβάλλονται πριν από τη θεραπεία τους, όταν αυτή γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές».

Επίσης εξηγεί ότι «στη σημερινή συγκυρία, όπου το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αναγκασμένο να σηκώσει το βαρύτατο φορτίο της περίθαλψης ασθενών με COVID -19, ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που αναγκαστικά θα προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές για θεραπεία θα αυξηθεί».

Επομένως η ΕΑΕ, απευθύνει έκκληση προς τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει αυτός το κόστος των τεστ, «μετά από ταχεία διαπραγμάτευση με τους ιδιωτικούς φορείς ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να δοθεί εντολή εκτέλεσης του με αποζημίωση που θα καθορίσει μόνος του ο δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός», καταλήγει η ανακοίνωση.