Για τη στρατηγική του προγράμματος εμβολιασμού της Γαλλίας, μίλησε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, όπως μεταδίδει το Reuters, σημειώνοντας πως αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε τρία στάδια, μετά την τελική έγκριση των εμβολίων. Ο Καστέξ μαζί με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσαν πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν, χωρίς να είναι υποχρεωτικός παροτρύνοντας, ωστόσο, όσο το δυνατόν περισσότερους στη λήψη εμβολίου.

Από την πλευρά του, ο Ολιβιέ Βεράν έκανε λόγο για μια «στρατηγική που θα επικεντρώνεται στη μείωση των σοβαρών μολύνσεων σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό» τονίζοντας, ωστόσο, πως «τους επόμενους μήνες το εμβόλιο δε θα αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της πανδημίας».

Με τη Γαλλία να μετράει ήδη 54.000 θύματα από τον κορονοϊό, ο Καστέξ τόνισε πως «η λήψη εμβολίου αφορά εμάς αλλά και την προστασία των γύρω μας» τονίζοντας πως υπήρξε «αξιοσημείωτη κινητοποίηση παγκοσμίως», η οποία «επέτρεψε την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων. Ωστόσο, αυτό το χρονικό πλαίσιο «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουμε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια», υπογράμμισε. Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες «για να φανεί, εάν ένα εμβόλιο πέτυχε την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού», τόνισε προσθέτοντας πως «οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους».

Πρόγραμμα εμβολιασμού σε τρία στάδια

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το πρόγραμμα εμβολιασμού θα είναι κλιμακωτό και θα διαρκέσει καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2021 με τους πρώτους 1 εκατ. πολίτες να εμβολιάζονται κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στη χώρα, με προτεραιότητα άτομα της τρίτης ηλικίας και ηλικιωμένους, που διαμένουν σε γηροκομεία. Κατά δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, θα εμβολιαστούν ακόμα 14 εκατ. άτομα  βάσει ηλικίας και ιατρικών κριτηρίων και κατά την τρίτη και τελευταία φάση, οι υπόλοιποι.

Η Γαλλία αναμένεται να εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλια κατά του covid-19 για όλους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχοντας ήδη διαθέσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της κοινωνικής ασφάλισης του επόμενου έτους. Σημειώνεται πως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει εξασφαλίσει περίπου 200 εκατ. δόσεις από φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια, μία ποσότητα, που όπως τόνισε ο Καστέξ, ανταποκρίνεται στις ανάγκες εμβολιασμού 100 εκατ. ανθρώπων – περισσότερο από το συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer / BioNTech με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ να ανακοινώνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε αιχμές κάνοντας λόγο για «βιαστική» απόφαση της Βρετανίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να τονίζει πως ο Οργανισμός προχωρά με προσεκτικά βήματα εξετάζοντας κάθε πιθανότητα για να γίνει με απόλυτη ασφάλεια ο εμβολιασμός των πολιτών κατά της πανδημίας.

Η ΕΕ ζητά υπομονή για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας και αφήνει αιχμές για τη «βιασύνη» της Βρετανίας