X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Δωροδοκία πολιτικού προσώπου «στα χέρια» της Εισαγγελίας Διαφθοράς από το FBI

Έγγραφο που καίει την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα, φέρεται να έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη ενημέρωσε την προανακριτική επιτροπή για τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου, για την ύπαρξη απορρήτου εγγράφου του FBI, που διαπιστώνει ότι πολιτικό πρόσωπο δωροδοκήθηκε από τη Novartis, το οποίο μάλιστα οι Αμερικανοί έχουν αποστείλει πολύ πριν η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας παραιτηθεί. Καταθέτει στην επιτροπή η στενή συνεργάτις της Ε. Ράικου, Ευγενεία Κυβέλου.
|

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», την περασμένη Τρίτη, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ενημέρωση μέσω επιστολής της τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπή, Γιάννη Μπουγά, πως από το 2017, στα χέρια της Εισαγγελίας βρίσκεται «απόρρητο έγγραφο αλλοδαπών Αρχών», το οποίο αναφέρει ευθαρσώς πως στέλεχος της Novartis δωροδόκησε πολιτικό πρόσωπο. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι υποθέσεις που εξετάζει η Δικαιοσύνη για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σημειώνεται πως στο έγγραφο αναφέρεται πως οι «αλλοδαπές Αρχές» αναφέρουν μόνο την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου, ενώ γίνεται αναφορά σε χρήματα που προήλθαν από το «μαύρο ταμείο» της φαρμακευτικής.

Σημαντικό, ωστόσο, σημείο της αποκάλυψης της Ε. Τουλουπάκη, είναι το γεγονός πως υποστηρίζει πως το επίμαχο έγγραφο βρίσκεται στην κατοχή της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς από τον Ιανουάριο του 2017, γεγονός που σημαίνει πως ακόμα τότε ήταν προϊσταμένη η Ελένη Ράικου, που έναν χρόνο αργότερα παραιτήθηκε λέγοντας πως «αρνούμαι να μετατραπώ σε Ιφιγένεια στον βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου».

Δείτε το έγγραφο, όπως το δημοσίευσε το dikastiko.gr: 

Όπως είναι κατανοητό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία της Ε. Ράικου, η οποία έχει ήδη καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τα περί «Ρασπούτιν». Η ύπαρξη του εγγράφου στα χέρια της Ε. Ράικου δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων, καθώς αυξάνει την πίεση για τους χειρισμούς της, που τελικά την «οδήγησαν» στην παραίτηση από τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Εξάλλου, το κατώφλι της επιτροπής αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, για χρόνια συνεργάτις της Ε. Ράικου, με την μοναδική εμπλοκή της στην υπόθεση Novartis να έχει να κάνει με το γεγονός πως το πρόσωπό της ήταν εκείνο που είχε προτείνει ο πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρώδης, όταν αιφνιδιαστικά είχε παραιτηθεί η Ε. Ράικου, πρόταση που τελικά δεν προχώρησε, με την Ευγ. Κυβέλου να καταφέρεται κατά της Ε. Τουλουπάκη.

Παπαγγελόπουλος: Ευτυχώς δεν καταστράφηκε κι αυτό από πλημμύρες

Δηκτική ήταν η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μετά τη γνωστοποίηση της ύπαρξης του εγγράφου του FBI που αναφέρεται σε δωροδοκία πολιτικού προσώπου από το 2017, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να τονίζει πως «Από δημοσιεύματα αποκαλύφθηκε ότι η κ. Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε:

«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν “καταστράφηκε” από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις