Χρειάζεται πολιτειακή δέσμευση για την άρση του αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Euronews.
 
«Ότι συνιστά αλυτρωτισμό, δηλαδή υπάρχουν θέματα στο Σύνταγμα, υπάρχουν θέματα με τα βιβλία στα σχολεία, χτίστηκε ένας ολόκληρος μύθος, γι αυτό πρέπει να υπάρξει μία σαφής δέσμευση ότι δε θα ισχύει, διότι δεν είναι σωστό να χτίζεται ένα κράτος πάνω σε μη αληθή γεγονότα. Πρέπει να είναι δέσμευση πολιτειακή. Πρέπει να είναι δέσμευση που να μην αφορά κάποια πρόσωπα μόνο ή μία συγκυρία, αλλά να είναι μία απόφαση προοπτικής», σημειώνει ο Γ. Δραγασάκης.
 
Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ερωτήθηκε για τα συλλαλητήρια των ημερών, εκείνο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εκείνο που προαναγγέλεται για την ερχόμενη εβδομάδα, για να υπογραμμίζοντας πως αυτές οι διαμαρτυρίες θυμίζουν το πλαίσιο αποτυχημένων συνταγών.
 
«Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο όσων την ψήφισαν, επομένως δεν είμαστε αδιάφοροι ή ουδέτεροι σε ότι γίνεται στην χώρα. Τα ακούμε όλα. Αλλά έχουμε χρέος να λέμε ποιο είναι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον. Και νομίζουμε ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον είναι να επιλύσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, με τρόπο αμοιβαία επωφελή, να χτίσουμε γέφυρες ειρήνης και συνεργασίας και όχι να ακολουθεί ο ένας τον εθνικισμό του άλλου, όχι να ανταγωνίζεται ο ένας τον αλυτρωτισμό του άλλου. Ακούστηκαν πράγματα τα οποία σαφώς έχουν αυτό τον χαρακτήρα. Ακούστηκαν πράγματα τα οποία μας θυμίζουν αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, να διεισδύσουμε στα Βαλκάνια, να κατακτήσουμε οικονομικά τα Βαλκάνια… Αυτά δοκιμάστηκαν, απέτυχαν» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τη στάση του κόμματός του απέναντι στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που δηλώνουν παρόντες στο επερχόμενο συλλαλητήριο, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση του μνημονίου, σηματοδοτείται το πέρασμα της χώρας σε μια επόμενη ημέρα, με ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή.
 
«Νομίζω ότι βγαίνοντας από τα Μνημόνια και από το πρόγραμμα, υπάρχει ένα θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα. Και εμείς πιστεύουμε ότι ο ρόλος που έχουμε να παίξουμε, όπως ήδη είπα, το όραμά μας, δεν είναι μία κλειστή Ελλάδα, μία φοβική Ελλάδα, αλλά είναι ένας νέος πατριωτισμός, ανοιχτών οριζόντων, με μία χώρα που θέλει να συμβάλλει και συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, οικοδόμηση σχέσεων φιλίας με όλους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό το όραμα υπερβαίνει τα όρια της κυβέρνησης, αφορά πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αν όχι όλο, και με αυτή την έννοια ευελπιστώ ότι, εφόσον η λύση αντιστοιχεί σε αυτή την προοπτική που περιγράφω, η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, θα επικυρώσει μία τέτοια συμφωνία» δήλωσε, επιχειρόντας να εμφανίσει μία αισιόδοξη ματιά.
 

Έρχεται αλλαγή του νόμου Κατσέλη

 
Εκτός του ονοματολογικού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέληψε να αναφερθεί στην οικονομική συγκυρία, υπογραμμίζοντας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, και επιχειρώντας να δώσει μία προοπτική για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
 
Ο Γ. Δραγασάκης, υποστήριξε πως υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, η πορεία είναι συμφωνημένη με τους Θεσμούς και ελεγχόμενη. «Εννοώ ότι ολοκληρώσαμε την τρίτη αξιολόγηση, αρχίσαμε ήδη την τέταρτη, ο στόχος μας είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τελειώσει όλες τις εκκρεμότητες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος. 
 
Επίσης, σημείωσε πως στις «αρχές Μαϊου θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών. Προβλέπουμε μέχρι τότε να έχουμε δοκιμάσει να βγούμε στις αγορές, μία ή περισσότερες φορές. 'Αρα χτίζουμε και μία cash buffer, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε μία ασφαλή έξοδο στις αγορές».
 
Υπογραμμίζεται, επιπροσθέτως, πως αναφορικά με τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα και τα σενάρια νέας συμφωνίας, ο Γ. Δρασάκης ανέφερε πως «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει όρους, δεσμεύσεις, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει μνημόνιο. Και από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε. Να απεξαρτηθούμε επιτέλους από αυτήν την επιτροπεία».