Η πρακτική αυτή του διαχωρισμού των  οικογενειών και της ποινικής δίωξης των γονιών σταμάτησε με την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Ντάνα Σαμπρόου είχε ως στόχο την αποθάρρυνση των μετακινήσεων των μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Έδωσε την οδηγία 2.700 παιδιά που διαμένουν σε κρατικές δομές τον Ιούνιο του 2018 να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες ακόμη παιδιά στην ίδια κατάσταση.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε τώρα ότι θα πρέπει να μελετήσει 47.000 περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται από τις αρχές από την 1η Ιουλίου του 2017  μέχρι τις 25 Ιουνίου του 2018. Για τη διαδικασία αυτή ανακοινώθηκε ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια και εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του στατιστικού μοντέλου, του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και των συναντήσεων που θα χρειαστούν στη συνέχεια.

«Οι εναγόμενοι εκτιμούν ότι η ταυτοποίηση όλων των παιδιών … θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 μήνες και ενδεχομένως ακόμη και 24 μήνες»

Σύμφωνα με το Associated Press, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα την Παρασκευή που πέρασε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Ήδη από τον περασμένο μήνα είχε μεγαλώσει ο αριθμός των οικογενειών μεταναστών που που η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκαταστήσει ως αποτέλεσμα της αγωγής που είχε καταθέσει η Αμερικανική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αναγκαστεί υπό το βάρος των πιέσεων να ανακαλέσει αυτή την πολιτική, την οποία αρχικά είχε αποδώσει στον πρόεδρο Ομπάμα. Στη συνέχεια δήλωσε «Θα έχουμε ισχυρά, πολύ ισχυρά σύνορα, αλλά θα κρατήσουμε τις οικογένειες ενωμένες».

Η Αμερικανική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση που η ίδια δημιούργησε ως επείγουσα». Ο Λη Γκελέρντ, εκπρόσωπος της Ένωσης δήλωσε ότι:


«Η κυβέρνηση μπόρεσε να συγκεντρώσει πολύ γρήγορα τα μέσα που χρειάζονταν προκειμένου να αποχωρίσει αυτά τα παιδιά από τις οικογένειές τους και τώρα θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που χρειάζονται για να διορθώσουν αυτό που έκαναν».