Σε δικαστήριο της Τουρκίας οδηγήθηκαν την Τρίτη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ο Αγγελος Μητρετώδης είχε καταθέσει ότι «δεν είχα την πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος», ενώ ο Δημήτρης Κούκλατζης τόνισε ότι «επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».
 
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα αποφυλάκισης τους απορρίφθηκε από την τουρκική δικαιοσύνη το πρωί της Τρίτης. Η αιτιολογία της απόρριψης του αιτήματος παραμένει η ίδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου εδράζεται στη μη ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν οι δύο στρατιωτικοί έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.
 
Σημειώνεται, ότι αυτό είναι το έκτο αίτημα αποφυλάκισης, καθώς εντός του Μαρτίου είχαν κατατεθεί δύο αιτήματα, ένα στις 5 Μαρτίου και το δεύτερο στις 27 του ίδιου μήνα. Ακολούθησαν τα αιτήματα της 24ης Απριλίου, της 22ης Μαΐου, της 19ης Ιουνίου και το σημερινό, η απόφαση επί του οποίου δεν διαφοροποιήθηκε από εκείνη των προηγουμένων.
 
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο εισαγγελέας της δίκης ζήτησε συνέχιση της εξέτασης του ψηφιακού υλικού με το σκοπό ότι μπορεί να αλλάξει η κατηγορία, καθώς η παραβίαση συνόρων διαπράχθηκε από στρατιωτικούς που θα έπρεπε να είχαν ελάχιστη γνώση πορείας στην περιοχή, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα διάπραξης του παραπτωμάτων.
 
«Το κατώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη και στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους» δήλωσε ο εισαγγελέας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική δικαιοσύνη στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στη δίκη ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο θέμα «μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», ενώ είπε ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους».

Την Τετάρτη αναμένεται να αρθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας γεγονός που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στη φυλακή χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δεν μπορούν να κρατούνται, όπως υποστηρίζει το iefimerida.

 
«Βγαίνοντας από τη συνάντηση, μπορώ να πω ότι έχω περισσότερες ελπίδες από προτού μπω για τους δύο στρατιωτικούς. Από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δυο είναι ένα ζήτημα ηθικής, συμβολικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών» είχε δηλώσει προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μετά την σχεδόν δίωρη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.
 
«Ελπίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οχτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το θέμα των δυο» είπε, και πρόσθεσε: «Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».
 

Επίσκεψη «στήριξης» από την ΕΕ στους Έλληνες στρατιωτικούς

 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 16 Ιουλίου είχε επισκεφθεί τους Έλληνες στρατιωτικούς ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία Κρίστιαν Μπέργκερ σε συνεννόηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Μπέργκερ εξέφρασε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την υπόθεσή τους.
 
Στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια»
 
«Προφανώς το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν το χρησιμοποιεί για να διαπραγματευθεί για άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο, δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό» συμπλήρωσε.