Μόλις … 15 χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αν συμμεριστεί κανείς τις εκτιμήσεις για την βιωσιμότητά του που έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος,  τοποθετούμενος στην συνεδρίαση των διαρκών επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 1ης δόσης. Μια τοποθέτηση που προϊδεάζει αρνητικά  – ενόψει της κατάθεσης ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον ερχόμενο μήνα.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι «ετομόρροπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας για κατάρρευση εσόδων και σημειώνοντας ότι «χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος το 2030». Μάλιστα επισήμανε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών κυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων των δανειστών σημειώνοντας πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, ακόμα και αυτή τη στιγμή». Ουσιαστικά με την παρέμβασή του αυτή ο υφυπουργός ενίσχυσε την φημολογία περί νέων μέτρων και παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα εκτός από τα μέτρα και τις κατευθύνσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί τον Αύγουστο ή θα ψηφιστούν την Παρασκευή με το νέο πολυνομοσχέδιο. ‘Αλλωστε όπως δηλώθηκε χθες τόσο από τον Τ.Πετρόπουλο όσο και από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο μέσα στον Νοέμβρη θα κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Πάντως έως στιγμής ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται στην απαίτηση των δανειστών ώστε να διατηρηθεί η ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας στους ασφαλισμένους  με αντιστάθμισμα την σύνδεσή της με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οσον αφορά την βασική σύνταξη σύμφωνα με τον Τ.Πετρόπουλο θα είναι 392 ευρώ για όσους ασφαλίζονται μετά το 2011 και 480 ευρώ για όσους έχουν νωρίτερα το πρώτο τους ένσημο.

Η  ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, αφού ο πρόεδρός της Δήμος Κουμπούρης, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το επιχείρημα ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι  «πληρώνουν» τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων. Όπως χαρακτηριστικά είπε  «από πού κι ως πού έχει βρεθεί αυτό το επιχείρημα ότι δουλεύουν οι νέες γενιές για τους παλιούς συνταξιούχους;  Πού πήγαν τα δικά μας χρήματα που δουλέψαμε 40 χρόνια στις βιομηχανίες, στα εργοστάσια, στα χαλυβουργία; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Σε ποιους τα χρωστάμε και τα πληρώσαμε; Είναι πραγματική αγανάκτηση, γιατί εργαστήκαμε 40 χρόνια. Παρακαλώ, πέστε μου γιατί δουλεύουν οι νέες γενιές για εμάς; Πού είναι τα δικά μας χρήματα και για την κύρια και για την επικουρική ασφάλιση; Απαντήστε σ’ αυτό. Τα κουρεμένα, τα χρηματιστήρια, τα άτοκα, τα χαριστικά δεν είναι των παλαιών γενιών που τα δημιούργησαν, είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων».