“Η στρατιωτική διοίκηση έδωσε το πράσινο φώς για 296 κατοικίες στο Μπέιτ Ελ, αλλά δεν πρόκειται παρά για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας πριν αρχίσει η κατασκευή επί του πεδίου”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή αυτών των κατοικιών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη τον περασμένο Ιούνιο με εποίκους οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί χωρίς άδεια σε κατοικίες της συνοικίας Ουλπάνα του Μπέιτ Ελ.
 
Οι έποικοι αυτοί είχαν δεχθεί να εγκαταλείψουν χωρίς αντίδραση τις κατοικίες αυτές λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα την υπόσχεση να κατασκευαστούν περίπου 300 κατοικίες γι' αυτούς.
 
Η ανακοίνωση για τον Μπέιτ Ελ γίνεται μερικές ημέρες μετά τις πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης και μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέστειλε τους διαγωνισμούς για νέες κατοικίες στους οικισμούς ώστε να δώσει μια ευκαιρία στις ΗΠΑ να πετύχουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, οι οποίες έχουν σταματήσει από το Σεπτέμβριο του 2010.
 
Η Χαγκίτ Οφράν της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα, ισραηλινής οργάνωσης που αντιτίθεται στον εποικισμό, κατήγγειλε τις κατασκευές στον Μπέιτ Ελ. “Αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει πως ο Νετανιάχου εξαπατά τους πάντες. Από τη μια πλευρά αφήνει τον κόσμο να πιστεύει πως φρενάρει τον εποικισμό και από την άλλη δίνει την άδεια για ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευών”, δήλωσε η Χαγκίτ Οφράν.

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ – Παλαιστίνης επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Πιέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή ασκεί η αμερικανική διπλωματία. 
 
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζον Κέρι συναντήθηκε, για δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα, στη Ρώμη με την Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης και επιφορτισμένη με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Τζίπι Λίβνι.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα μεταβεί στο Ισραήλ, σε μία επίσκεψη που θα είναι η τέταρτη κατά σειρά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η επίσκεψη θα γίνει στις 21 ή 22 Μαίου και ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου όσο και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
 
Από την Ρώμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Εργαζόμαστε με σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μία κατεύθυνση όσο το δυνατόν συντομότερα».
 
Εντωμεταξύ, λίγες μέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας αναφορικά με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύεται, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συνομίλησαν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια στην περιοχή.
 
Οι συνομιλίες Ισραήλ – Παλαιστίνης έχουν παγώσει από το 2010, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πολιτικής εποικισμού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
 
Πριν από λίγες μέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, να υποσχέθηκε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κέρι ότι θα παγώσει τις εργασίες οικοδόμισης στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

ΟΗΕ: Φτωχότεροι οι Παλαιστίνιοι

Οι πολιτικές “διαχωρισμού” που εφαρμόζονται από τους Ισραηλινούς έναντι των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ επέφεραν τα τελευταία χρόνια άνοδο της φτώχειας σ' αυτό τον τομέα της πόλης, αναφέρει ο ΟΗΕ σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
“Η οικονομία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν είναι ενσωματωμένη ούτε στην παλαιστινιακή οικονομία ούτε στην ισραηλινή οικονομία”, εξηγεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED).
 
“Η φτώχεια δεν σταματάει να αυξάνεται εδώ και δέκα χρόνια ανάμεσα στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Ιερουσαλήμ, εξαιτίας του γεγονότος ότι η απομόνωση της πόλης σε σχέση με το υπόλοιπο παλαιστινιακό έδαφος συνέχισε να αυξάνεται μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα και την κατασκευή του ισραηλινού τείχους διαχωρισμού”, επισημαίνει η CNUCED.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η CNUCED, το 2010 82% των παιδιών των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ζούσαν μέσα στη φτώχεια, έναντι 45% των παιδιών των Ισραηλινών που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ.
 
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το ισραηλινό τείχος διαχωρισμού προκάλεσε άμεσες απώλειες ύψους άνω των 760 εκατ. ευρώ στην οικονομία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από την αρχή της κατασκευής του, το 2003, αναφέρει η CNUCED. Οι αρνητικές επιπτώσεις, όσον αφορά τις χαμένες δυνατότητες για το εμπόριο και την απασχόληση, συνεχίζονται και το κόστος τους υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη.
 
Για τους οικονομολόγους του ΟΗΕ, η αύξηση της φτώχειας μεταξύ των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν εξηγείται μόνο με την απομόνωση αυτού του τομέα της πόλης.
 
Το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν νομικό καθεστώς διαφορετικό απ' αυτό των Ισραηλινών σημαίνει “ένα πλήθος εμποδίων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατοικία, την απασχόληση, τη φορολόγηση”, εκτιμά ο ΟΗΕ.
 
Στη μελέτη τους, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εκτιμούν πως “πολλές ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των πολιτικών διαχωρισμού”, όπως η επανεξέταση της φορολογίας ή της παροχής υπηρεσιών, ωστόσο, συνεχίζουν, “οι αληθινές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη” των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι το “τέλος του εποικισμού και της κατοχής” αυτού του τομέα.