Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας  ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του ΠΑΜΕ, οργανώσεων και εργατικών σωματείων που στέκονται απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

George Vitsaras / SOOC

 

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια για το Ασφαλιστικό, ανέφερε τα εξής: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την παραπέρα κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως πριν από αυτήν την πλήρωσαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, οργανώνεται, νικά».

Nikos Libertas / SOOC

 

Επίθεση της ΝΔ στην Απεργία με αναφορές σε «υποκινητές» και αιτήματα εκτός «λογικής»

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που χιλιάδες κόσμος βρισκόταν στη διαδήλωση, η κυβέρνηση, μέσω κύκλων επιτίθεται στην σημερινή Απεργία και κάνει επίκληση στην «ταλαιπωρία των πολιτών».

Αιτήματα όπως η 13η και 14η σύνταξη αλλά και η κοινωνική ασφάλιση, υγεία – πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική, είναι «υποκινούμενα» και «εκτός λογικής» σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία μέσω κύκλων επιτίθεται στην σημερινή Απεργία και κάνει επίκληση στην «ταλαιπωρία των πολιτών».

Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τη σημερινή απεργία ανέφεραν τα εξής:

«Βασικό αίτημα της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΠΟΕ ΟΤΑ, και των σωματείων στον χώρο των μεταφορών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η μη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και η επαναφορά σε προηγούμενες εποχές. Πραγματοποιούν δηλαδή μια απεργία για τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Και πραγματοποιούν τώρα απεργία για τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καταργεί αρνητικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις.

Ας δούμε τον κατάλογο των αιτημάτων με τα οποία ουσιαστικά ζητούν την επιστροφή στην κατάσταση και τις αποδοχές προ μνημονίων. Διαβάζουμε λοιπόν για τους λόγους που θα ταλαιπωρηθούν αύριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Οι «εργατοπατέρες» ζητούν:

– Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Κοινωνική ασφάλιση, υγεία – πρόνοια για όλους, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική.

– Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ.

– Επαναφορά των ΒΑΕ, όπου έχουν καταργηθεί.

– Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..

Τα αιτήματα αυτά είναι φανερό ότι κινούνται εκτός λογικής. Πρόκειται για καθαρά αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες ‘εργατοπατέρες’ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».

Nikos Libertas / SOOC