Την ευχέρεια οι ιδιωτικές κλινικές να αυξήσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τους σε ποσοστό 40%, χωρίς να είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού που θα τις λειτουργεί, έδωσε με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση από0 πλευράς ιδιωτικών κλινικών, το μόνο που θα χρειάζεται, είναι μια απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια.

Η ΚΥΑ «για την υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», μεταξύ άλλων στο άρθρο 3 με τίτλο «ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ» αναφέρει τα εξής:

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλόλητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως.

Σύμφωνα με την καταγγελία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ανασύρει και τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, πρόκειται για «σκανδαλώδης και επικίνδυνη ρύθμιση» αναφορικά με τις ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα.

Όπως εξηγεί, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ουσιαστικά η κυβέρνηση «ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο, για τις “ανάγκες” της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας, να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας», αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιομένως επισημαίνει ότι οι ιδιωτικές κλινικές δύνανται να διαθέσουν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία όμως θα μπορούν να λειτουργούν με το ίδιο προσωπικό με πριν και «ενώ ήδη έχει διπλασιαστεί η ημερήσια αποζημίωση των κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με προηγούμενη κυβερνητική απόφαση», σημειώνει.

Η συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πάρθηκε «προφανώς, μετά από πιέσεις των κλινικαρχών», με τη κυβέρνηση να «υποκύπτει σε μία επικίνδυνη ρύθμιση για τους πολίτες που θα νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια».

Παράλληλα ο βουλευτής παραθέτει και συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά ρωτώντας «αν είναι μία έκτακτη, αλλά αναγκαία ρύθμιση, γιατί δεν εφαρμόζεται και στα δημόσια νοσοκομεία;» και διερωτάται επίσης εάν «αυτό είναι το μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις περίφημες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα;».

Τέλος καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα».

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ