Συνεχίζονται οι βαριές σκιές πάνω από το περιστατικό με την αυθαίρετη και παράνομη ανέλκυση δύο εναλίων αρχαιοτήτων από το βυθό στα Αντικύθηρα. Το περιστατικό έκανε γνωστό με ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία με επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχειρεί να ρίξει φως στην όλη υπόθεση, αναγκάζοντας παράλληλα την υπουργό να πάρει θέση αναφορικά με το συμβάν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου, δύτες στην περιοχή των Αντικυθήρων σηκώνουν από το βυθό μια λίθινη άγκυρα και σε άλλο σημείο ένα παλιό κανόνι. Στη συνέχεια χωρίς καμία επίβλεψη ειδικού και συντήρηση και χωρίς καμία άδεια για οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση, φορτώνουν τα αντικείμενα σε κότερο, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, άνηκε στον εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη. Έπειτα μεταφέρονται σε αγνώστων συνθηκών αποθήκη, ενώ έπειτα από 9 ολόκληρες ημέρες παραδίδονται στην αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Σκιές σχετικά με «διάσωση αρχαιοτήτων» την οποία κανείς δε ζήτησε

Αρχικά ο μόνος που δήλωνε γνώση για το περιστατικό και ήταν και αυτός που ανέφερε το όνομα του εφοπλιστή ήταν ο δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων να αναφέρει ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

«Στο λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα»

Επιχειρώντας να απαντήσει στην εφημερίδα αναφορικά με το δημοσίευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος σημειώνει ότι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είχε ενημερωθεί, ενώ ως πειστήριο για το δικό του «ρόλο» στο περιστατικό παραθέτει το «ενημερωτικό»¬ μήνυμα του εφοπλιστή που απεστάλη στον ίδιο, στο οποίο ο εφοπλιστής φαίνεται ομολογουμένως ιδιαίτερα άνετος με την πράξη του.

Συγκεκριμένα το μήνυμα, όπως το παραθέτει η εφημερίδα, αναφέρει: «Στράτο καλημέρα. Αν δεν σε δούμε και δεν μιλήσουμε πριν φύγουμε, να ξέρεις ότι βρήκαμε ένα μικρό παλιό κανόνι στην είσοδο του καταφυγίου. Στο λέω να το ξέρεις μην το μάθεις από τους κατοίκους πρώτα. Αν το σηκώσουμε, χλωμό το βλέπω, θα το δηλώσουμε στην Εναλίων φυσικά να το εξετάσει και να μας πει τι να το κάνουμε. Σε φιλώ. Πάνος».

Ωστόσο, σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ, το κανόνι δεν βρέθηκε αλλά υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο σημείο , ενώ όντας σε σχετικά μικρό βάθος, όταν ο καιρός είναι καλός, κάποιος μπορεί να το δει και από την επιφάνεια.

Τρεις ερωτήσεις, καμία ουσιαστική απάντηση

Στην επιστολή της προς την υπουργό, η εφημερίδα ζητά διευκρινίσεις σε τρία ερωτήματα, στα οποία η Λίνα Μενδώνη δεν απαντά επί της ουσίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δήλωση του δημάρχου Κυθήρων-Αντικυθήρων, σχετικά με το ότι ενημερώθηκε το ΥΠΠΟΑ, το ερώτημα είναι αν υπάρχει εγκυρότητα στον εν λόγω ισχυρισμό και αν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είχαν ενημερωθεί, ενώ η εφημερίδα ρωτά ακόμη, αν αρκεί η απλή ενημέρωση.

Η υπουργός απαντά λακωνικότατα ότι σύμφωνα με τη διαθέσιμη αλληλογραφία, «ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Σε σχέση με τη νομιμότητα της όλης υπόθεσης, απευθύνονται στην υπουργό δύο ερωτήσεις. Αρχικά σε σχέση με τους νόμους που διέπουν την προστασία των αρχαιοτήτων και το παράνομο της όλης διαδικασίας ανέλκυσης, ενώ προστίθεται και το γεγονός ότι δεν δόθηκαν οι απαραίτητες άδειες για μια τέτοια επιχείρηση, με την υπουργό να απαντά εντεχνιέντως πως «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός”.

Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, η υπουργός απαντά πως, «με βάση τα στοιχεία του φακέλου η υπόθεση ήδη διερευνάται».