«Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο» δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς την ημέρα των Φώτων παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, χωρίς να αποκαλύψει το ποσό της ενίσχυσης.

Λίγες ημέρες αργότερα, δημοσίευμα της εφημερίδας του παραιτηθέντος πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιχορηγεί ετησίως με 2 εκατ. ευρώ τη θεολογική Σχολή, με τη χορηγία να έχει ισχύ και για το 2019, για την οικονομική ανασυγκρότηση της Θεολογικής Σχολής που «δεν μπορούσε να καλύψει ούτε καν τα τρέχοντα λειτουργικά της έξοδα». Μάλιστα, η εφημερίδα του πρώην κυβερνητικού στελέχους υποστηρίζει πως την χορηγία των δυο εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο είχε προωθήσει ο παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, με τον ίδιο να επιχαίρει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής που η Ελλάδα κάνει μία τόσο μεγάλη δωρεά, ενώ υποστηρίζει πως η πρώην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής και της Σχολής είχαν εξανεμίσει τα αποθεματικά κεφάλαια, γνωστά ως endowment fund, όπως είχε αποκαλύψει μεγάλη ομάδα πρώην εφόρων με επιστολή της στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο, την οποία δημοσιοποίησε ο «Ε.Κ.».

Η απόφαση αυτή μπήκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστική τη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, που επικρίνει τον πρωθυπουργό πως «ψωνίζει ομογενειακές ψήφους».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψωνίζει ομογενειακές ψήφους, έτσι νομίζει, με τα λεφτά της πτωχευμένης Ελλάδας. Και καλύπτει τις μαύρες τρύπες της Αρχιεπισκοπής Β. Αμερικής. Την ίδια ώρα φθίνουν ιστορικές έδρες ελληνικών σπουδών σε σημαντικά ακαδημαϊκά κέντρα ανά την υφήλιο. Και οι τεράστιας πολιτικής σημασίας ελληνικές υποτροφίες προς ξένους σπουδαστές από τα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή, στο ναδίρ» δήλωσε ο Ν. Ξυδάκης.

Την ίδια ώρα, κριτική στην απόφαση του πρωθυπουργού να δοθούν 2εκ. ευρώ στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης ασκεί και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. «2 εκατ ευρώ ακριβώς ήταν το κονδύλιο που είχε συμπεριληφθεί για την λειτουργία των 65 Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Θα υπήρχε ελεύθερη εισαγωγή και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά επαγγελματικά πιστοποητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας πως με αυτά τα χρήματα τουλάχιστον 1.500 νέοι θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διετή προγράμματα.

«Τώρα θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστώνης τα λεφτά αυτά για 100 σπουδαστές σε μία χώρα που υποτίθεται πως οι οι πολιτες με ελληνική καταγωγή αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα ανέφερε, σημειώνοντας πως στο «σάιτ του Κολλεγίου αναφέρεται ότι μόνον τα δίδακτρα είναι 21.940 δολλάρια. Χώρια τα έξοδα διαβίωσης».

«Μέγα Σκάνδαλο»

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί και δημοσίευμα του ομογενειακού Τύπου, που κάνει λόγο για διαφθορά στις τάξεις της θεολογικής Σχολής, μαύρες τρύπες εκατ. ευρώ, κατάσταση η οποία φέρεται να απέτρεψε ακόμα και το ίδρυμα Νιάρχος και άλλους ανώνυμους και επώνυμους Ομογενείς να στηρίξουν οικονομικά τη Σχολή, εάν δεν αποδοθεί λογαριασμός «για τα κλοπιμαία».

«Από που να πρωτoξεκινήσει κανείς; Απίστευτες οι διαστάσεις του σκανδάλου αυτού…» αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Μέγα σκάνδαλο: O Μητσοτάκης “επιδοτεί” την Θεολογική Βοστώνης με $2.2 εκ. το χρόνο!!», ενώ απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Τι δουλειά έχει η χρεοκοπημένη Ελλάδα να ενισχύει τους απατεώνες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που κατασπατάλησαν το κληροδότημα και τις άλλες ιδιωτικές και κρατικές ενισχύσεις της Θεολογικής Βοστώνης; Γιατί δεν ρίχνουν μια ματιά στην επιστολή του υπ.Παιδείας της Μασαχουσέτης (Μάρτιος 2019 – εδώ αυτούσια March-13-2019 DEPT OF EDUCATION LETTER TO HELLENIC COLLEGE HOLY CROSS); Γιατί δεν κοιτάνε επίσης την άλλη επιστολή 11 μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου ένα χρόνο νωρίτερα, το 2018; Τι λόγο έχει η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που δεν έχει χρήματα να πληρώσει γάζες για τα νοσοκομεία της, να ενισχύει τους άχρηστους έως διεφθαρμένους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής; Η Ελλάδα που δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της θα σώσει την σχεδόν χρεοκοπημένη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης;
  • Γνωρίζει κανείς ότι αυτή η Θεολογική Σχολή έχει αυτή τη στιγμή 22 καθηγητές και λιγότερο από 100 μαθητές; Και ότι οι μαθητές αυτοί δεν μαθαίνουν γρυ ελληνικά; Η Σχολή είναι μισό βήμα από την αυτόματη διάλυση της από το υπ.παιδείας της Μασαχουσέτης και δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί με τα μυαλά που κουβαλά η ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Χωρίς απολογισμό των περασμένων λαθών, κακοδιαχείρσης και διαφθοράς και χωρίς σχέδιο για το μέλλον… Ετσι θα «σωθεί» η Σχολή;
  • Οπως γράψαμε χθες στο αγγλικό κείμενο, η καλύτερη λύση θα ήταν να διαλυθεί η Σχολή και να πωληθεί το τεράστιας αξίας ακίνητό της. Το υπάρχον καταπίστευμα της Σχολής (που το λήστεψαν παράνομα οι διοικήσεις της τα περασμένα χρόνια) μαζί με τα χρήματα της πώλησης του ακινήτου θα μπορούσαν άνετα να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των ιερέων της Αμερικής σε άλλη σχολή – ακόμα και στη διπλανή σχολή του Χάρβαρντ!! Η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να διευκολύνει την φοίτησή τους για τουλάχιστον ένα χρόνο (από τα τέσσερα χρόνια σπουδών) στη Θεολογική Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να μάθουν μερικά βασικά ελληνικά και να φωτιστούν πνευματικά από το παραπλήσιο Αγιο Ορος! Ετσι θα βοηθούσε η Ελλάδα και όχι πετώντας εκατομμύρια στο πηγάδι δίχως πάτο της Θεολογικής Βοστώνης!…
  • Μήπως έχει κανείς ιδέα ποιά είναι η αξία του ιδιόκτητου οικοπέδου έκτασης 59 εκταρίων (240.000 τ.μ.!!) στο οποίο κατοικοεδρεύει η Σχολή; H αξία του ακινήτου αυτού που βρίσκεται στην αριστοκρατικότερη περιοχή της Βοστώνης, το περίφημο Brookline, υπολογίζεται μεταξύ $100-200 εκατομμυρίων εάν σκεφθεί κανείς ότι τις μέρες αυτές πωλείται παραπλήσιο ακίνητο του διάσημου παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ Tom Brady και του σούπερ-μοντέλου συζύγου του Gisele Bundschen, έκτασης μόνο 5 εκταρίων για $33 εκατομμύρια δολάρια!! Εάν οι “φωστήρες” της Αρχιεπισκοπής έχουν τόση πεποίθηση για το μέλλον της Σχολής και τόση εμπιστοσύνη στις …διοικητικές τους ικανότητες γιατί δεν πάνε σε κάποια τράπεζα να πάρουν έαν δάνειο υποθήκης – που πολύ εύκολα θα λάβουν με βάση την αξία τρου ακινήτου;

«Είπατε τίποτα; Ασφαλώς και είστε άφωνοι όπως είμαστε όλοι μας στην Ομογένεια με το απίστευτο θράσος της ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής… Ασφαλώς κάτι άλλο ίσως να κρύβεται πίσω από την ύποπτη αυτή υπόθεση που δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εντός της Αρχιεπισκοπής και ερευνούν μεταξύ άλλων την υπόθεση εξαφάνισης $10 εκατομμυρίων από το ταμείο ανοικοδόμησης του Αγ.Νικολάου στο Ground Zero!! Οι δωρητές και λοιποί μεγαλοσχήμονες (μεταξύ των οποίων και το Ιδρυμα Νιάρχου και δεκάδες ανώνυμοι και επώνυμοι Ομογενείς) αρνούνται να δώσουν άλλα χρήματα ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ. Η ελληνική κυβέρνηση τι λόγο έχει να επιδοτεί την διαφθορά – τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια περιλαμβάνεται στους δωρητές του Αγ.Νικολάου στο Gound Zero; Γιατί ο κ.Μητσοτάκης – μετά την υπόθεση Διαματάρη – πέφτει για ακόμα μια φορά θύμα των λαμογιων της Ομογένειας;» καταλήγει το επίμαχο άρθρο.