Το απόλυτο αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί στη κυβέρνηση αφού δηλώσεις και ανακοινώσεις δεν συμβαδίζουν. Από το πρωί κυβερνητικά στελέχη έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις που αφορούν ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ρευστά. Παράλληλα αναφέροντας τα σχολεία σημειώνεται πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες, με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία είχε συνεδριάσει προ ημερών και είχε εισηγηθεί το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου, να συνεδριάζει εκ νέου τη Παρασκευή για να επανεξετάσει τα νέα δεδομένα.

Το υπουργείο Παιδείας όμως, όπως φαίνεται, βέβαιο και προσηλωμένο στον δικό του προγραμματισμό, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης είχε αναφέρει πως «η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτου) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε.

Επίσης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της», είπε και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Ακόμη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό. Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα το πράξουμε εάν είναι αναγκαίο». Ειδικότερα σε σχέση με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δε βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα. Αντιθέτως, σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστήματα, διευκρίνισε πως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, αφού προηγείται η επαναλειτουργία των σχολείων.

Το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων και τώρα περιμένει την Επιτροπή

Παρ’ όλα αυτά με τη συνεδρίαση των ειδικών να αναμένεται για τη Παρασκευή, το υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία «οριστικοποιεί» το άνοιγμα των σχολικών μονάδων για τις 11 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «υπενθυμίζεται η απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1. Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης», σημειώνεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνητικό μπάχαλο με τα σχολεία συνεχίζεται 

«Τo κυβερνητικό μπάχαλο με τα σχολεία συνεχίζεται», καταγγέλλει σε on camera δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η Επιτροπή των ειδικών είναι για να κάνει εισηγήσεις βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και όχι για να επικυρώνει τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη».

Συγκεκριμένα επικρίνει το ότι «το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως τελικά τα σχολεία μπορεί να μην ανοίξουν τη Δευτέρα», ενώ «μετά από δύο ώρες, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα ανοίξουν κανονικά και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής».