Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ψηφίστηκε την Τρίτη στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται πλέον ότι άσκησε απευθείας πιέσεις στην Ουκρανία ώστε το Κίεβο να διεξαγάγει έρευνα για τον Τζον Μπάιντεν, εν δυνάμει αντίπαλό του στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

Αναλυτικά, το κατηγορητήριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το αδιάβλητο των προεδρικών εκλογών, καθώς και την εθνική ασφάλεια, όταν ζήτησε από τους Ουκρανούς να ερευνήσουν τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον Τζο Μπάιντεν, ενώ την ίδια ώρα παρακρατούσε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Σημειώνουν δε πως επιχείρησε ακόμα και να παρεμποδίσει τις έρευνες του Κογκρέσου.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό το επίσημο βήμα σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «έχει επανειλημμένα βάλει τον εαυτό του πάνω από τη χώρα».

«Πολιτική τρέλα» απαντά τη ίδια ώρα ο Τραμπ, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τις έρευνες σε βάρος του, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες ως «πολιτική δίωξη» και σχέδια των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, «το επιχείρημα ότι η διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών είναι άκυρη διότι θα έθετε σε αμφισβήτηση την λαϊκή ψήφο ισοδυναμεί με το επιχείρημα ότι αυτή η διαδικασία (impeachment) που είναι εγγεγραμμένη στο Σύνταγμα, είναι άκυρη και μη γενόμενη, διότι ΟΛΟΙ οι πρόεδροι έχουν εκλεγεί από τον λαό!».

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με δημοκρατική πλειοψηφία, θα ψηφίσει τις επόμενες ημέρες υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Στην συνέχεια, η Γερουσία, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, θα αποφασίσει, σε λίγες εβδομάδες, με το πιθανότερο είναι να επιχειρήσε να μην τον καταδικάσει.