Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, το πρωί της Δευτέρας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια του Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν κατά βάση όσον αφορά το προσφυγικό και την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μετά τη συναντησή τους η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε σε δηλώσεις κατά τις οποίες όπως μεταδίδει το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», υπογράμμισε ότι κατανοεί το βάρος το οποίο καλείται να διαχειριστεί η Τουρκία διατηρώντας στο έδαφός της περί τα 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ωστόσο όπως είπε δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.

Παράλληλα η Α.Μέρκελ, δήλωσε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Παράλληλα παρέμεινε σταθερή όσον αφορά τη λύση για το προσφυγικό ζήτημα εξακολουθεί να είναι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, η οποία σύμφωνα με τη καγκελάριο, αποτελεί υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016, όποτε και υπογράφηκε η συμφωνία, χρειάζονται ανανέωση.

Τόνισε ακόμα ότι «μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, ωστόσο και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα όπως ο πόλεμος στη Συρία και οι συγκρούσεις στη Λιβύη.
Επιπλέον η Α.Μέρκελ επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να εξαλείψουμε τις αιτίες της μετανάστευσης. Αυτή ήταν η φιλοσοφία πίσω από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Υποστηρίζω αυτή την άποψη από το 2015 και θα εξακολουθήσω να το πράττω και στο μέλλον».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ολοκληρώνοντας έκανε λόγο και για την απόφαση που έλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός το βράδυ της Κυριακής, που ήταν να δεχθεί η Γερμανία 1000 έως 1.500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά camps. Τέλος δήλωσε ότι θα ηγηθεί η ίδια μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.

Στήριξη στην Ελλάδα – καταδίκη των αυτόκλητων ακροδεξιών στα σύνορα

Σε δηλώσεις εν μέσω της συνάντησης Κ.Μητσοτάκη και Α.Μέρκελ προχώρησε και από πλευράς του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος έστειλε διπλό μήνυμα τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς του αυτόκλητους «συνοριοφύλακες» Έλληνες και ξένους οι οποίοι «επιχειρούν» στον Έβρο.

Ο Σ. Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι «Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο». Σημείωσε ακόμα ότι «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία». Παράλληλα δήλωσε και αυτός τη στήριξή της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Επιπλέον σημείωσε ότι στο προσφυγικό πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. «Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας», είπε.

Ταυτόχρονα επέκρινε σε έντονο ύφος τις αυτόκλητες ομάδες που έτρεξαν να «φυλάξουν» τα σύνορα τονίζοντας ότι όλα τα κρατικά μέσα πρέπει να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας. «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», ενώ «αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά», σημείωσε.

Τέλος όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελλάδα έχει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, και αυτή είναι να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα. Παράλληλα αναγνώρισε ότι σε αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της. «Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», κατέληξε.

«Μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες»

Δριμεία κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση Μητσοτάκη και Μέρκελ καθώς όπως σχολιάζει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Δυστυχώς ο Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Επιπλέον σημειώνει ότι «Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα».

Ακόμα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καθώς και σε κυρώσεις προς την Τουρκία.
Επιπροσθέτως η ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνάντηση από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έγινε, «ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά».

Τέλος η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με την ανάγκη για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί ενώ υπογραμμίζει πως «η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών».