Ανακοινώθηκε την Κυριακή, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, το δίδυμο που θα διεκδικήσει, για το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (Movimiento al Sosialismo, MAS), του Έβο Μοράλες, την Προεδρία και Αντιπροεδρία της Βολιβίας, στις επερχόμενες εκλογές της 3ης Μαϊου 2020.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Λούις Άρκε, ο οποίος βρίσκονταν μεταξύ των φαβορί και ήδη είχε την δηλωμένη εύνοια του Έβο, και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, το όνομα του οποίου δεν είχε ακουστεί ιδιαίτερα.   

Την ανακοίνωση έκανε, απ΄το Μπούενος Άυρες όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο, ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, προσθέτοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά επίσημα από τις 22 Ιανουαρίου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος, Λουίς Aρκε, είναι 57 ετών υπήρξε υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Έβο, από το 2006 ως το 2017, και χρεώνεται με την μεγάλη επιτυχία του οικονομικού προγράμματος του MAS. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, 58χρονος Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, υπηρέτησε το ίδιο ακριβώς διάστημα (2006 – 2017), ως υπουργός Εξωτερικών του Έβο και είναι ινδιάνος, προερχόμενος από αγροτική οικογένεια, όπως και ο Έβο.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δύο υποψηφιότητες αποτελούν «άνοιγμα» προς τη μεσαία τάξη, και δευτερευόντως προς την ιθαγενική κοινότητα, αφού αποτελούν μάλλον υπόσχεση σταθερότητας και ανάπτυξης, παρά κοινωνικών αλλαγών.

Ο νεαρός κοκαλέρο ηγέτης Ανδρόνικος Ροντρίγκες, το όνομα του οποίου ακουγόταν για την προεδρία από μηνών, χωρίς ωστόσο στήριξη από το Μοράλες, θα είναι υποψήφιος γερουσιαστής για την περιοχή της Κοτσαμπάμπα, που ελέγχεται πλήρως από το MAS.